Dålig attityd i Motala

Panel. Magnus Larsson, Frida Boklund och Rikard Norman kommenterade debatten.

Panel. Magnus Larsson, Frida Boklund och Rikard Norman kommenterade debatten.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2017-09-30 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Motala är som Sverige i miniatyr.

Högkonjunkturen kokar, näringslivet blomstrar och skattekronorna regnar in.

Men Stefan Löfvens problem är också Camilla Egberths problem.

Bristen på bostäder är akut, i Sverige såväl som i Motala.

Bristen på kompetens är också akut i de flesta branscher, i Sverige såväl som i Motala.

Och kampen för att lösa integrationen, att slussa in nyanlända i arbetslivet, förs lika hårt i Motala som i övriga landet.

Efter fredagens politikerdebatt i Motala Convention Centre, där vår reporter Lina Handberg grillade majoriteten och oppositionen, slog det mig hur lik en kommunal debatt låter den som förs på riksplanet.

Men jag förstår kommunstyrelseordföranden Camilla Egberths (S) kommentar, ”det är mycket som läggs på våra axlar nu”, när hon fick stå till svars för många stora frågor som vore hon statsminister.

Det är ju så, vilket blir väldigt tydligt i en kommunal debatt, att när det kommer till de ovanstående stora frågorna, då sitter kommunpolitikerna i baksätet. Då är det regering och riksdag som styr.

Kan inte regering och riksdag lösa bostadsproblemet, kompetensbristen eller integrationen, då är det självklart svårt, för att inte säga omöjligt, för de lokala politikerna att göra det.

En kommunpolitiker kan verka för en företagsetablering i Varamon, eller ett bostadsbygge i Motala hamn, men han eller hon har små utsikter att hitta en dold superväg ut i arbetslivet för nyanlända.

Därför måste en kommun vara så bra som möjligt i det den faktiskt kan påverka.

Näringslivet i Motala blomstrar, det är alla överens om.

Det framhöll också Frida Boklund, regionchef för Företagarna, i debattpanelen igår:

– I vår småföretagsbarometer är det Linköpings och Motalas företag som sticker ut i Östergötland. De har en otroligt positiv syn på framtiden och har en rörelse framåt som är supersnabb.

– När man sedan ser Svenskt näringslivs företagsklimatranking, som handlar om vilken service företagarna tycker att de får av sin kommun, så är det milsvida skillnader.

Plats 242 av landets 290 kommuner är ett rungande underbetyg av Motala kommuns politiker och tjänstemän. Rankingen i sig är oroande, men än mer oroande är hur obrydda både majoriteten och oppositionen var när frågan kom upp i debatten.

Något som gjorde Frida Boklund förbannad.

– Det här är svaret varför kommunen ligger så lågt i rankingen. Ni värnar inte företagsamhet. Att snacka på det här viset som ni gör ger inte trygghet till det näringsliv som driver, tar ansvar, fixar skatteintäkter, jobb, sysselsättning och som kommer fixa ert största problem, integrationen. De här diskussionerna gör att företagen känner ”de är inte för oss, de förstår inte hur det är att vara företagare”.

Starka ord som möttes av applåder från publiken.

Politikerna stod tämligen svarslösa, men som ett brev på posten, eller rättare sagt nyhetsbrev på mejlen, kom fyra timmar senare, nyheten om Tillväxt Motalas och Motala kommuns projekt "Initiativ Företagsklimat 2017".

Boklunds uppläxning tyckte ha gett resultat, plötsligt hade Camilla Egberth (S) tydligare besked:

– Tillsammans med företagen kommer vi att titta vidare på detta för att se vad som ligger bakom den signal som skickas. Så att vi på bästa sätt kan bidra till en mer positiv utveckling.

Tillväxt Motalas vd Joakim Ljungqvist förklarade där vad företagen önskar:

– De förväntar sig en betydligt bättre och företagsvänligare attityd från kommunens politiker och tjänstemän. Konkret söker man en bättre dialog och förståelse, men också snabbare handläggningstider, ökad samverkan mellan skola och näringsliv och förbättrad kommunal upphandling.

Fredagens debatt visade, på ett närmast övertydligt sätt, att majoriteten och oppositionen är överens i de flesta nära frågorna, som till exempel Lalandia och bygget i hamnen.

Så förutsättningarna att få saker och ting gjorda i Motala, att hitta en bred politisk enighet, är extremt goda – bara attityden hos kommunen är den rätta.

Mest förutsägbara replikerna: "Bevara landsbygden!" från Jan Arvidsson (C) och "Vi säger nej till vinster i välfärden!" från Joakim Höglund (V).

Veckans...

...tack: Säger jag till er läsare för all respons jag fått senaste veckorna. Stort tack, det värmer. Förra veckans kolumn om Vallastaden engagerade många, en del höll med mig, andra tyckte annorlunda, och ytterligare någon tyckte jag borde hålla käften, typ, jag som bor i Ullstämma. Nu var det dock inte valfriheten jag var kritisk mot, jag tycker både jag och andra människor ska få välja var vi bor utifrån de möjligheter som ges. Min kritik, som de flesta av er förstod, riktades mot att en bo- och samhällsutställning som Vallastaden, som borde vara framåtblickande, inte på något sätt utmanade, utan i stället snarare underströk, rådande bostadssituation. Som monument över vår tid är Vallastaden därför alldeles utmärkt.

...valfrihet: På tal om att bo var man vill så sa Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna i Linköping, något som fick ovanstående politikerdebatt i Motala att stanna upp för en sekund. När politikerna tävlade om vem som hade bäst landsbygdspolitik bröt han in och sa: "Folk vill inte bo på landsbygden. Det är den krassa sanningen. Det är därför de flyttar in till städerna." Självklart en generalisering, men uppfriskande med sådant klarspråk mitt i den politiska, inte lika raka, debatten.

...chock: Kom när jag på ett planeringsmöte på jobbet hörde orden "det blir bra julläsning". Och jag som knappt fattat att sommaren är över.

...chock 2: Kom när Muharrem Demirok gick ut och gjorde avbön på sin tidigare så älskade bussfil på Hamngatan. Det är aldrig kul att tänka fel, göra missräkningar eller rentav misstag, men ändå gör vi det hela tiden, alla människor som inte är perfekta. Ovanligt och beundransvärt att se en politiker erkänna det.