Ett stort och varmt tack, vill jag rikta till er läsare.
Gensvaret på Correns och Norrköpings Tidningars gemensamma granskning av den organiserade brottsligheten i länet har varit enorm.
Båda redaktionerna har fått in mycket beröm och många har sänt oss sina tankar och reflektioner om hur gängbrottsligheten kan bekämpas. Fortsätt gärna med det.
”Tack för ert mod” är en kommentar som återkommer.
”Intressant, spännande och viktigt. Och modigt!” .
”Vi tackar för modet och civilkuraget att skriva artiklar om den organiserade brottsligheten i Östergötland.”
”Tufft och bra jobbat!”
”Jättebra att ni kartlägger gängledarna i länet!”
”Vi ska inte styras av typer som ställer sig utanför samhället och skapar egna regler.”
Vi har fått ta emot nyhetstips att gå vidare på. Fortsätt att berätta för oss, så kan vi gräva vidare i dessa frågor. Jag vill påminna om att uppgiftslämnare har grundlagsstadgat meddelarskydd. Du kan alltså känna dig trygg när du vänder dig till oss och du kan naturligtvis vara anonym.
Att belysa samhällsproblem så att de kan diskuteras och analyseras är journalistikens grunduppdrag. Vi har under månader arbetat med att kartlägga gängens verksamhet och arbetsmetoder. Vi har också arbetat för att skildra mekanismerna som gör att gängbrottsligheten blivit ett allt större problem.
Med vår granskning vill vi också visa på de goda exemplen och bidra till skapa handlingskraft. Vi har träffat vittnen som vågat berätta vad de sett trots att gängen försökt skrämma dem. Vi har träffat män som valt att lämna den kriminella karriären, trots att det varit svårt att finna nytt fotfäste.
Ibland hör jag repliker på temat: Låt dem hålla på, de tar ju till slut kål på varandra. Men det är inte så det fungerar. Varje dag jobbar gängen för att rekrytera nya medlemmar och de lockar ungdomar långt ner i åldrarna, till och med grabbar under 15 år, eftersom de inte är straffmyndiga.
Gängens påtryckningsmetoder och ekonomiska förehavanden griper in i många samhällssfärer, till exempel i restaurangvärlden, byggbranschen, städbranschen och frisörbranschen. Där finns företagare som sätts under orimlig press, som hotas och som ska försöka konkurrera med dem som spelar med märkta kort. Även vissa tjänstemän i stat och kommun utsätts regelmässigt för försök från kriminella att tilltvinga sig fördelar.
Att bekämpa den organiserade brottsligheten är först och främst ett uppdrag för polis, rättsväsende och andra myndigheter. Beslutsamhet krävs. Viktig är också att man tar ett samlat grepp över myndighetsgränserna.
Då kan organiserade brottslingars möjligheter att verka steg för steg snävas in. Det ska vara obekvämt för den som väljer en kriminell livsstil. Men det ska också finnas ett lättillgängligt och professionellt samhälleligt stöd för dem som funderar på att lämna det kriminella livet. Det krävs mod att bryta sig ur ett kriminellt gäng, och den som funderar på att ta steget måste erbjudas hjälp.
Vi har också var och en ett ansvar. Vi får inte vara naiva inför handel med smuggelsprit och billiga cigaretter. På krogen är det klokt att betala med kort så att kontanthanteringen minskar och därmed möjligheten till svarta inkomster. Vi kan alla bli bättre på att stötta den som riskerar att utsättas för otillåten påverkan. En ärligt menad fråga om hur det egentligen är kan göra skillnad. Så kan vi hjälpa varandra att säga ifrån.