Stefan Fölster: Nya tag ger kvalitet för skattepengarna

Även Vårdförbundet sällar sig nu till de som hävdar att Dagens Nyheters rapportering från Caremas drift av äldreboendet Koppargården var fullständigt vilseledande. Caremaskandalen har i stället blivit Dagens Nyheter-skandalen.

Linköping2012-06-11 03:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Vårdförbundets granskning finns inget som tyder på att Koppargården sköttes sämre än många andra offentliga och privata äldreboenden.

Problemet är snarare att skattepengar som delas ut till offentligt och privat äldreomsorg, vård och skolor sällan belönar innovationer som förbättrar kvaliteten. Ofta hindras nytänkande rentav av alltför detaljerade kravspecifikationer. Bara för att visa att man kan göra på helt andra sätt vill jag berätta om ett roligt initiativ som just nu prövas i Storbritannien.

Den förre brittiske premiärministern Gordon Brown skapade 2007 en grupp vid namn "Council on Social Action". Målsättningen var att samla ihop innovativa människor från olika delar av samhället som kunde komma på nytänkande sätt att ta sig an socialpolitiska utmaningar. En av de idéer som kläcktes var "Social Impact Bonds".

Denna samhällsinnovation går ut på att den offentliga sektorn sätter av en viss summa som ska betalas ut om ett samhällsproblem blir löst. Oberoende organisationer kan sedan ta sig an utmaningen. Men de får enbart betalt om de verkligen lyckas. De föreningar eller företag som utför arbetet tar alltså på sig risken, men belönas å andra sidan väl om de är framgångsrika.

Idén med Social Impact Bonds lanserades av den socialdemokratiska brittiska regeringen, men har vidareutvecklats av David Camerons borgerliga regering.

Ett pilotexperiment utförs av det brittiska justitiedepartementet. Det har kontrakterat den sociala organisationen Social Finance för att minska återfall till brottslighet bland fångarna i staden Peterborough. Social Finance har samlat ihop nära fem miljoner brittiska pund för att nå målsättningen. Själva arbetet kommer att utföras av S:t Giles Trust, som är fokuserad på att genom utbildningar och social kontakt minska återfall bland brottslingar.

Brittiska justitiedepartementet kommer så småningom att utvärdera om projektet faktiskt lyckas. Om brottsåterfallen under det första året efter frigivning minskar med 7,5 procent bland Peterboroughs fångar belönas Social Finance ekonomiskt för sitt arbete. Ju större effekten är, desto större blir ersättningen.

Som en rapport från vänstertankesmedjan Center for American Progress har noterat håller utfallen från liknande försök med Social Impact Bonds fortfarande på att studeras. Idén är dock lockande, och har börjat inspirera regeringar runtom världen. Center for American Progress rekommenderar att pilotförsök börjar införas i USA.

Oavsett vad man tycker om just denna idé, så illustrerar den att kvalitet och förnyelse kan premieras på ett helt annat sätt än vad som sker i dag i skattefinansierad verksamhet.

Läs mer om