PISA-undersökningen, den internationellt största jämförande studien om elevers kunskaper, visade på ett ras för Sverige. Nu diskuteras orsaker och oppositionen skäller på ministern. Har du själv något förslag om hur svenska skolan kan bli bättre? I så fall är du inte ensam. Alla har gått i skolan och kan berätta om vad som var bra och dåligt med skolgången. Detta gör att skolpolitik är ett elände på så många vis. Alla vill filtrera sina egna erfarenheter och upphöja dem till allmänt tvingande lag (I mitt fall? Enkelt. Förbjud flanellografer och mängdlära!)
Det behövs förmodligen både en rad förändringar och tid för att det ska kunna bli bättre. Svenska skolan karaktäriseras just nu av citatet som tillskrivs Stalin: ”Förtroende är bra, kontroll är bättre”. Och så länge lärare ska ägna mer tid åt att planera, beskriva och följa upp undervisningen än att faktiskt få ägna sig åt att förmedla kunskaper, så kommer resultaten att bli därefter.
Vi kan kanske inte med exakthet veta vad som behöver göras, men det går i alla fall att peka på vad som inte hjälper. Det är inte mer skattepengar till skolan (Den svenska skolan är dyr). Det är inte fler lärare (Sverige har hög lärartäthet). Det är inte vinstförbud (Friskolor har högre andel skolor med goda resultat och lägre andel med dåliga). Det är inte avskaffad valfrihet (Kommuner med valfrihet tappar mindre än andra kommuner).
Det finns i alla fall forskningsstudier som visar att elever som själva skriver små uppsatser om vad de precis läst, också lär sig mest. En sorts läxa, alltså. Likaså lär sig många av att se experiment bekräfta hypoteser. Att såväl katederundervisning som grupparbeten tycks fungera sämre borde därför vara en varning för alla skolpolitiker.
Det tar tid att åstadkomma förändringar som ger varaktiga positiva resultat. Men då krävs det att finns någon form av belöning för att göra rätt och någon form av bestraffning för att göra fel. Det gäller såväl för eleverna som för skolledare och lärare. Ja, till och med för politiker. Men där befinner sig inte analysen och debatten ännu.
Föreställningen att kunskaper är ansträngande är ett problem. Ja, det kräver tid att lära sig nya saker. Nej, det är inte lätt att lära sig det man inte vet. Men hur skulle det kunna vara annorlunda? Skolan ska lära för livet och livet är inte alltid enkelt.