Detta är viktigt, inte minst i en tid då olika intressen kämpar för att skapa liknande samband, där det helt enkelt saknas. Eller där orsak och verkan av rent slarv blandas ihop. För en tid sedan dök nyheten upp att mjölkdrickare drabbas av benskörhet. Verkligen? Nja, personer som dricker mjölk kan tänka att ökad konsumtion av kalcium ingår i att försöka skaffa starkare ben, utan att vara orsaken till benskörhet. På liknande sätt skulle det nämligen gå att få för sig att huvudvärkstabletter orsakar huvudvärken, eftersom personer som tar sådana tabletter ofta har huvudvärk. Och det är ju helt bakvänt tänkt.
Är du med så långt? Bra!
Då är du nämligen utrustad med tillräckligt mycket intelligens för att genomskåda andra typer av påstådda samband, som inte heller finns.
Tyvärr är det så att journalister, som har lite för bråttom, gärna tar till sig spännande nyheter. Det är onekligen en nyhet när något går emot vår invanda uppfattning. Och de som läser och sprider informationen vidare, gör sig också lite mer intressanta som personer när de har nya fantastiska rön att ge till sin hungrigt lyssnande omgivning.
Sammantaget skapar det ett samhälle där vi antingen tror på precis allt, eller att vi slutar att ha bestämda uppfattningar över huvud taget. Men det återstår alltid ett alternativ, nämligen att vi använder vår förmåga att tänka och kritiskt reflektera över vad som är det rimliga sambandet.
Ett möjligen ännu värre tankefel begås av dem som kopplar ihop fenomen som inte kan sägas hänga ihop ens om man vänder på sambandet. Naomi Klein är en sådan person. Hon är känd för att skriva böcker där hon kritiserar kapitalismen. Det är ett enkelt sätt att bli populär och få stora läsarskaror. I debuten ”No Logo” var hennes syfte att kritisera en värld där varumärken finns överallt. Och det är tack vare dessa som konsumenter är tryggare när de handlar något, i stället för att betala och sedan bara hoppas att produkten eller tjänsten håller önskad kvalitet.
I sin senaste bok kommer hon fram till att 1) Vi lever i en marknadsekonomi, 2) Det finns klimatproblem och därmed landar hon i den märkliga slutsatsen 3) Klimatproblemen beror på att vi har marknadsekonomi.
Nu är det visserligen 25 år sedan Berlinmuren föll, men vi har inte i modern tid ett lämpligare studieobjekt för att se vad ”alternativ till den rådande världsordningen” i praktiken leder till. DDR löste inte klimatproblem, landet utgjorde själva sinnebilden för miljöförstöring och baserade sin energi på brunkol. När muren föll fanns det en del som insåg att planekonomi inte fungerar, medan andra istället började drömma om att göra om kapitalismen, eftersom alternativet inte längre fanns.
Kanske är det så enkelt att det finns människor som tror att det finns en verklig koppling mellan önsketänkande och uppnådda resultat. Så länge det handlar om att dela en länk till vänner är ingen större skada skedd, även om det är lite löjligt när den är fel. Men när vissa människor gör anspråk på att styra över andra, eller rentav vilja ställa om hela världens ekonomi, då bör vi minnas att det är skillnad på korrelation och kausalitet. Den som inte skiljer på orsak och verkan, utan i praktiken baserar sina befolkningsprognoser på storkar, den personen bör talas till rätta. Inte lyssnas på.