Den del av Linköping som charmade mig direkt när jag var ny i stan var Ågatan och området runt Stora torget. Vimmel, puls och ett levande restaurangliv - och allt inom bekvämt gångavstånd. Ljumma sommarkvällar är det trevligt att slå sig ner på någon av de många uteserveringarna.
Men Ågatan är också spelplatsen för våldsamma uppgörelser mellan kriminella gäng och för grova attentat mot krogägare. En liten tunn hinna skiljer fredliga, glada och partysugna Linköpingsbor från den organiserade brottslighet som försöker skrämma krögare till underkastelse.
På måndagsmorgonen gjorde sig våldsverkare åter bemärkta. Maskerade personer sköt automateld mot en av krogarna. De fjorton kulorna har föregåtts av ett anonymt telefonsamtal till den nya ägaren. Budskapet var tydligt: du får inte öppna restaurangen. Men det gjorde han.
"Det är rena maffiametoder", konstaterar Robert Kalmendal, chef för narkotika- och underrättelseenheten i länet. Under flera veckor har det pågått en upptrappning i stans krogkvarter. Bara någon vecka tidigare krossade maskerade personer fönstren till ett annat uteställe, och det finns flera vittnesmål om att det varit en del stök och bråk nattetid.
De senaste incidenterna ska ses i ljuset av tidigare våldsamma uppgörelser som ägt rum både här i Linköping och i Norrköping. I somras avlossades skott mellan kriminella gäng utanför restaurang Deli i Norrköping där en person skadades. Förra våren knivskar ett gäng en helt oskyldig person som råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt här i Linköping.
Nu reses frågor om det verkligen är bra att samla så många uteställen på en och samma plats. Men att ge upp tanken på en samlad stadskärna som lever även efter det att kontoren och butikerna stängts vore verkligen att ge efter för buset. Utspridda restauranger på i övrigt öde och tysta gator känns inte särskilt lockande.
Men hur göra för att garantera kroggästers och krögares säkerhet i city? Polisen har sedan en tid tillbaka ökat sin närvaro på kvällarna i stan och framför allt på Ågatan. Corren kunde häromdagen berätta att polisen sedan ett par veckor tillbaka haft kameraövervakning på Ågatan. Lagen medger sådan under 30 dagar utan särskilt tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet.
Polisen kommer nu att ansöka hos länsstyrelsen om att få fortsätta denna övervakning. Reglerna för kameraövervakning är strikta och ska vara det. I ett välbesökt restaurangområde är integritetsaspekten särskilt relevant. Man ska kunna gå ut och roa sig och ta ett glas eller två utan att behöva bekymra sig över att storebror ser en.
Men när det gäller läget på Ågatan har problemen nått en nivå där det finns starka skäl som talar för ett ja till kameraövervakning. Vanliga människor ska kunna känna sig trygga, och gangsterlivet i stan måste kväsas. Polisen behöver få verktyg för att beskära gängens rörelsefrihet och strypa deras försörjningsmöjligheter.
Det finns en rörelse som kallar sig Reclaim the streets. Här i Linköping skulle vi behöva vår egen variant: Reclaim Ågatan. Det är dags för vanliga Linköpingsbor att ta tillbaka Ågatan.
För övrigtär det skönt att konstatera att Högsta domstolen kan skilja fantasier från barnporr. Det blev en friande dom i "Mangamålet". Seriefigurer är inga brottsoffer. Tänk att saken skulle behöva gå ända till HD för avgörande.