Bröstcancerdagen: Beskedet som förändrade allt

Någon dag före en efterlängtad försommarmiddag på stan kom ett meddelande på Messenger. ”Det finns inget bra sätt att säga det här på, så jag går rakt på sak. Jag har idag fått besked om misstänkt bröstcancer och hela livet har vänts upp och ner. Om ni tycker det känns ok så ses jag gärna ändå.”

Anna från Linköping är en av de cirka 7500 personer i Sverige som i år får ett besked om bröstcancer.

Anna från Linköping är en av de cirka 7500 personer i Sverige som i år får ett besked om bröstcancer.

Foto: Privat/TT

Linköping2022-10-01 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi grät och vi skrattade med bubbel och vi grät igen, när vi tre jämnåriga kvinnor firade allas våra födelsedagar i juni. Min äldsta vän fick i sommar det mardrömsbesked, som jag befarat någon gång skulle drabba min närhet, men som på nåt sätt ändå känts avlägset.

När livet plötsligt tar en ny vändning, upphör gnället. I alla fall för en tid. Men vad är det som gör att vardagen behöver en rejäl fulspark för att få oss att lyfta blicken?

Min vän Anna, hade just fått nytt jobb. Orken och tiden efter småbarnsår var på uppgång, hon skulle den här sommaren åka på sin första löparresa utomlands. Anna var stark och i bättre form än på länge.

Men oron för knölen i bröstet fick henne att mitt i natten fråga efter en snabb återbudstid för undersökning. Flera aggressiva tumörer hittades och inom loppet av några sekunder förändrades hela hennes värld. Hon blev en av de drygt 7 500 i Sverige som i år får ett bröstcancerbesked.

Dagen efter ringde hon tillbaka till vården och frågade om hon förstått rätt, var det verkligen sant?

Det var inte bara Anna som efter beskedet började fundera på hur gruset kändes under fötterna när hon gick. När tankar om död och livets oumbärlighet kommer, bleknar annat. Jag skämdes för kraft som lagts på missnöje och otacksamhet. 

Minnen från när vi obekymrat sprang över kullarna i Kisa poppade upp. I en tillvaro där allt handlade om lek och att, på ett smart sätt, fördela veckopengen i godishyllorna. Tänk-om-man-hade-vetat-då-tankarna kom. Barnens nyfikna och kluriga frågor var tunga att ta in, så ofiltrerade. Frustrationen över att inte ha kontroll.

För ett par år sen var det jag som satt i väntrummet till mammografi. Knölen jag hade känt visade sig senare vara ofarlig, men vetskapen om den upptog hela min tankevärld. Ju närmare undersökningsdagen kom, desto mindre gick den att tänka bort.

I väntrummet segnade en kvinna gråtandes ner på huk mot några skåp. Det blev tydligt att ingång 34 på US var en port till besked om lättnad eller kamp.

Annas resa kommer att vara lång, framtiden är något oviss. Vi hörs mycket oftare än innan, delar nu tidigare bortvalda vardagsbilder på Snap. Vi lever.

Krönikan publiceras med anledning av Bröstcancerdagen den 1 oktober 2022.

undefined
Screening för bröstcancer erbjuds gratis till alla kvinnor mellan 40 och 74 år. 12 000 kallas varje år, 85 procent av de kallade låter undersöka sig.