En intensivvårdssjuksköterska som injicerar narkotika på arbetstid. En psykiatriläkare som är så berusad att hon somnar vid ratten på ett övergångsställe. En ögonläkare som är narkotikapåverkad på väg till jobbet. Alla får jobba kvar med bibehållet förtroende från myndigheterna. Det visade Correns granskning.
Efter granskningen vill politikerna i Region Östergötland kunna testa om man misstänker att vårdpersonalen är påverkad av alkohol eller droger på arbetsplatsen. Men de kan inte fatta det beslutet. Inte ens om läkaren raglar in på sjukhuset – påtagligt berusad – får regionen kräva alkohol- eller drogtest. Hur kan det vara så?
Det hela började egentligen för fyrtio år sedan när en busschaufför hos statliga SJ drog sin arbetsgivare inför rätta. Han ville inte tvingas till de läkarundersökningar som SJ:s säkerhetsföreskrifter krävde för att han skulle få köra buss. Busschauffören fick rätt i Arbetsdomstolen 1984. En oenig rätt beslutade då att SJ:s läkarundersökningar av anställda kunde likställas med att staten tvingade medborgare i allmänhet till kroppsliga ingrepp. Domen är än idag vägledande och det är därför vårdpersonalen inte kan testas på sin arbetsplats.
Enligt SKR, som företräder alla kommuner och regioner, kan man som arbetsgivare bara konstatera att någon verkar vara i för dåligt skick för att arbeta just den dagen och skicka hem den med löneavdrag. Arbetsgivarverket, som företräder de statliga myndigheterna, instämmer – de kan fråga om ett frivilligt alkohol- eller drogtest, men de får inte kräva det. Inte ens om medarbetaren är uppenbart berusad och raglar omkring på arbetsplatsen.
Region Östergötland kan idag fråga om läkaren vill lämna ett test frivilligt. Men regionens läkare och sjuksköterskor har enligt lag rätt att tacka nej till arbetsgivarens test. För att tvinga dem skulle det krävas en lagändring och då räcker det inte att regionpolitikerna vill – då behövs det ett riksdagsbeslut.
Lagtolkningen från 1980-talet står fast än idag. Det finns inget undantag för att alkohol- eller drogtesta vårdpersonal. Därför kan chefen inte veta säkert om läkaren är berusad.
Jasmine Hübinette är grävreporter på Corren och har tidigare varit regionreporter med Region Östergötland som bevakningsområde.
Har du tips? Kontakta reportern på jasmine.hubinette@corren.se