Det är kväll i radhuset och teven står på. Rapport berättar om världen där ute, IS bränner människor levande, kriget i Ukraina trappas upp, i Sydsudan svälter barnen och klimatförändringarna hotar att skena. Våra ungdomar visar som vanligt inget stort intresse för nyheterna. Kanske är det en sund reaktion.
Om man inte har överblick över de stora skeendena i världen blir nyhetsrapporteringen ofta så fasansfull att den nästan inte går att ta in. Jag kan förstå om unga människor stänger ute en värld som beskrivs som omöjlig att leva i. Så illa är det ju faktiskt inte, och därför har jag öppnat en pappanyhetsbyrå som tar alla chanser att nyansera bilden av vad som händer i världen. Här är några av mina återkommande nyheter:
Världen är bättre än vi tror. Medierna rapporterar ofta om katastrofer och extrem fattigdom och det är lätt att tro att stora delar av världens befolkning lever i misär. Men globalt sett har utvecklingen de senaste 25 åren varit mycket positiv. Människor lever längre, läser bättre och låter vaccinera sina barn i högre utsträckning. Antalet döda i krig har minskat och andelen extremt fattiga har gått brant ner.
Det går att avvärja stora, globala miljöhot. På 1970-talet upptäckte man att ozonlagret i jordens stratosfär höll på att tunnas ut och att orsaken var människans utsläpp av vissa gaser, bland annat freoner. Situationen var mycket allvarlig, ett kraftigt uttunnat ozonskikt skulle orsaka stora skador på grödor och dramatiskt öka antalet cancerfall. 1987 kom flera länder överens om att börja fasa ut de farliga ämnena. Nu ser vi att ozonlagret håller på att återhämta sig efter ett framgångsrikt, globalt miljöarbete.
Forskare har hittat nya antibiotika. Under de senaste 10-15 åren har det växandet antalet antibiotikaresistenta bakterier seglat upp som ett av de största hoten mot mänsklighetens hälsa. I värsta fall kan vi kastas tillbaka 100 år i tiden när det inte fanns några antibiotika och människor dog efter att en kraftig förkylning övergått i lunginflammation. Men nu har forskarna hittat nya antibiotika som bakterier i jord använder för att bekämpa sina grannar. Hoppet om att få fram en ny generation effektiva antibiotika har tänts.
Vi kan rädda hotade djur. När jag var barn såg man nästan aldrig havsörn eller gråsäl ute i Östgötaskärgården. De var på väg att dö ut på grund av miljögifter som PCB. På 1970-talet förbjöds PCB och under de senaste tio åren har man kunnat se resultatet. Nu är de majestätiska havsörnarna en vanlig syn längs Östersjökusten och även gråsälarna har blivit fler.
Under det senaste året har positiva nyheter blivit en trend som både Ekot, Dagens Nyheter och Aftonbladet hoppat på. De arbetar medvetet för att blanda den dystra nyhetsrapporteringen med positiva, konstruktiva nyheter. På Corren har vi länge ansträngt oss för att skapa en sådan blandning, lokala medier brukar vara bättre på det. Tycker du att vi lyckas?