Julaftonsmorgon. Av alla barndomsminnen så är det de finaste, minnena från alla mysiga julaftonsmorgnar.
Att vakna, full av förväntan, knalla ner till granen i vardagsrummet, kolla om det lagts dit något mer paket sedan kvällen innan, leta efter morgonjulklappen, titta på jullovsmorgon på tv, helst då Trazan och Banarne, och sedan den evighetslånga väntan på Kalle Anka och julklappsutdelningen.
Ingen fylla, inga bråk, bara mys.
Tyvärr har många barn det precis tvärtom.
För många innebär julen mycket fylla, många bråk och inga julklappar.
Aldrig får Bris, barnens rätt i samhället, så många samtal som under julen, från ledsna, oroliga barn som söker stöd.
12 000 barn i Östergötland lever enligt Rädda barnens barnfattigdomsrapport i ekonomiskt utsatta hushåll.
12 000 av Östergötlands 87 000 barn lever i familjer med små eller inga möjligheter att köpa julklappar.
Det är skrämmande många.
Jag vet, det finns grader i helvetet, värst har förstås barnen i Aleppo det, där det regnar bomber, där människor dör varje dag. Men för många barn här i Östergötland, här hos oss, är eländet mer än tillräckligt.
När Magdalena Ingberg för fem år sedan första gången hörde om hur många utsatta barn det finns i Linköping så reagerade hon direkt och började med insamlingar.
Det har hon fortsatt med varje år sedan dess och den här julen har Facebookgruppen "LKPG tillsammans" vuxit till 2 400 medlemmar.
Under november och december har dessa medlemmar, ledda av gruppens koordinatorer Magdalena Ingberg, Anna Johnson, Karina Hillman, Jenny Enedahl och Tord Stromdal, samlat in och delat ut julklappar till över 400 utsatta familjer i Linköping.
– Det är mycket hygienartiklar och matpresentkort och i julklapparna till barnen prioriterar vi böcker och kreativa leksaker, som ritblock och ritpennor. Alla familjer säger att det är just kreativa leksaker de drar in på först när pengarna inte räcker, berättar Magdalena.
Vad är det för familjer ni åker till?
– Det är alla sorter i nästan alla stadsdelar. Flyktingfamiljer som väntar på att komma in i systemet och svenskfödda som av olika skäl har dålig ekonomi. Allt ifrån "vanliga" familjer till ensamstående, studenter och de som lever i missbruk eller psykisk ohälsa. Det är alla grupper och det är tydligt att de fattiga svenskfödda dras med en helt annan skam än andra. Det är tabu i Sverige att tala om att man är fattig.
"LKPG tillsammans" har vuxit så pass att gruppen numer genomför tre insamlingar per år.
Förutom hygienartiklar, som är gememsamt för alla tre insamlingarna, så är det fokus på sommarkläder och utomhusleksaker i maj, kläder i september och julklappar och matpresentkort i november-december.
– Om jag fick önska fritt så är det att Linköpings kommun tar fram en arbetsplan för hur kommunen ska jobba med dessa utsatta barn. Så det finns en aktiv plan.
Innan vi säger hej då säger Magdalena:
– Jag vill verkligen tacka alla de 2 400 som är med i "LKPG tillsammans", som har bidragit med så mycket och gjort detta möjligt. Merparten av våra gåvor kommer från dessa privatpersoner, så det finns mycket värme och vilja att hjälpa till bland Linköpingsborna.
Magdalena och hennes vänner är inte ensamma, även Linköpings stadsmission gör en julinsamling till stadens mest utsatta familjer, så möjligheterna att ge fler en fin jul är många.
Därmed återstår bara för mig att skriva:
GOD JUL kära läsare!
Fotnot: För den som vill bidra till "LKPG tillsammans" går det att göra med Swishnumret 123 683 63 16 eller på bankgiro 5098-2297. Linköpings stadsmissions swish är 123 900 87 80 och deras bankgiro 900-8780.