Jimmie Åkessons dubbla agenda

De nära kopplingarna mellan SD-ledningen och en främlingsfientlig sajt har nu belagts. SD-ledaren Åkessons tal om att rensa i leden klingar falskt.

Linköping2013-06-29 09:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aftonbladet har avslöjat att personer i Sverigedemokraternas ledning har nära kopplingar till den främlingsfientliga och hatiska sajten Avpixlat. SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth ägnar sig åt ganska avancerad arbetsledning av sajten. Det verkar inte vara så mycket av peppande och uppmuntrande ord från den fjärrstyrande redaktören, utan snarare tjuriga kommandon om länkar som ska läggas upp och uppdateringar som omedelbart ska göras.

Kent Ekeroth tvingades bort från posten som rättspolitisk talesman för Sverigedemokraterna efter den beramade järnrörsfilmen, men Jimmie Åkesson har låtit honom sitta kvar i riksdagen.

Men frågan är om avslöjande verkligen är rätt ord för Aftonbladets artiklar. Kopplingarna mellan SD och Avpixlat har länge varit blott alltför uppenbara. Men eftersom SD-ledningen envetet försökt svära sig fri är Aftonbladets publicering viktig.

De Åkessonska orden om att rensa ut rasisterna ur SD-leden skorrar falskt. Tvärtom understödjer man på olika sätt en sajt som gjort sig känd för vidriga rasistiska utfall, som underblåser hat och människoförakt och som för säkerhets skull inte har någon ansvarig utgivare som kan ställas till svars. Den sverigedemokratiska rörelsen tycks använda Avpixlat både som propagandacentral och rekryteringskanal.

Den intressanta frågan är om riksdagsmannen Ekeroth med sina tips om lämpligt material att publicera även medverkat till spridning av det som faller under åtalspunkten hets mot folkgrupp. Det vore i så fall pikant med tanke på att det handlar om en person som är satt att stifta svenska lagar, men kanske inte helt överraskande för en person som lika gärna argumenterar medelst järnrör.

För övrigt

har JO kommit till slutsatsen att polisen agerade med lagligt stöd mot den Correnmedarbetare som fördes bort när han bevakade SDU-demonstrationen tidigare i våras.

Slutsats 1: Det må ha funnits lagstöd, för agerandet, men särskilt klokt eller omdömesgillt var det inte.

Slutsats 2: Det är utomordentligt svårt att få rätt mot polismyndigheten om det inte finns andra vittnen på plats.

Notervärt är att det inte var Corren som gjorde JO-anmälan utan en journalist vid en annan tidning som reagerat mot agerandet. Stark kritik har för övrigt kommit från många andra namnkunniga publicister liksom från Reportrar utan gränser.

Från Correns sida har vi velat få till stånd en debatt om hur östgötapolisen ser på allmänhetens rätt att dokumentera en demonstration, om hur man förhåller sig till journalisters möjligheter att arbeta samt om det faktum att vår medarbetare har utländsk bakgrund kan ha spelat in för det hårdföra agerandet.

Vi har fått flera divergerande förklaringar till ingripandet. Trots allt är det ändå hoppingivande att polisledningen i går, fredag, bjöd in alla medieledare i länet till dialogmöte efter sommaren. Vågar man hoppas på en ny giv?