Jag döper oss till Näsvisa

Förra veckan efterlyste jag ett namn på oss som litar mer på våra näsor än "bäst före"-datum. Helena Johansson hade det bästa förslaget. Självklart ska vi heta Näsvisa. Tack för alla mejl om butiker som bryr sig.

Linköping2014-03-06 07:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi Näsvisa är både uppkäftiga och så visa att vi använder vår näsa i stället för att luras av allt för snara "bäst före"-datum.

Här är exempel på affärer som arbetar aktivt för att minska matsvinnet:

Hemköp i Ljungsbro har varit föregångare på det här området i flera år. De har en speciell kyl med röd lapp-varor, då är det lätt att kolla om det finns något intressant för dagen. Svårare att hitta om de ligger på ordinarie plats!

Helena

Priso i Linköping är bra på att ta till vara råvaror samt att prissänka.

Tina

I Brokinds affär gör vi så här: Varor prissänks sista hållbarhetsdagen. Vissa varuslag, som ost och torrvaror som vi bedömer har en bra kvalitet även efter bäst före-dagen, saluförs till sänkt pris även efter den magiska dagen. Andra varor fryses. En del av dessa, som det är tillåtet att sälja i fryst skick, saluförs med fortsatt nedsatt pris. Merparten av det kvarvarande infrysta överskottet transporteras till Stadsmissionen i Linköping där det tacksamt tas emot och används i deras verksamhet.

Ingvar

Vi är åtta lantbrukarfamiljer som driver en lanthandel i Ydre kommun.  Varor som håller på att gå ut i sänker vi priset på en eller några dagar, beroende vara. Varor som har gått ut fryser vi eller bereder direkt. Vi har ett godkänt kök i verksamheten. Mycket av det som skulle blivit svinn blir färdiga portionsrätter. Det är mycket uppskattat av våra kunder och vi har svårt att hinna fylla frysen med färdiga rätter. Vi säljer runt 100 portionsrätter per vecka.

Annika


Hemköp Ljungsbro kör halva priset på gårdagens bröd. Andra reavaror samlas i en särskild kyl. Trevligt! Hemköp Lucullus och i Åhlénhuset kör 30% på utgående varor, men inte på bröd. Willys Skäggetorp kör halva priset på utgående varor. Varorna står i sin ordinarie hylla så man får kuta runt hela affären. Willys Tornby har också halva priset på utgående varor. Ica Maxi har halva priset på varor, men de kan vara jättesvåra att hitta. Om man kommer efter 20.30 så har de även halva priset på egenbakat bröd.

Maria

Butiken får bokföra utgångna varor som förlust, så det är vi skattebetalare som betalar slängkalaset. Därför får de anställda inte ta med varorna hem.

Torsten

En stor eloge till Östenssons i Borensberg. De prissänker när bäst före närmar sig och det är minsann inget fel på den maten! Uppskattas av många.

Amie

Netto, Bronsåldersgatan i Linköping, har en disk med varor med kort datum och därför till lägre pris.

Ulla

Idén är jättebra för att förebygga framtida mat- miljö och klimatkriser.

Claes

Vår eminenta lanthandel i Björsäter, Mårtens livs, har en billig låda där datumet är på väg att gå ut. Fullt användbar mat för halva priset. Sedan tror jag att de även skänker bort grönsaker och bröd tex till höns och grismat.

Kerstin

Handlare som vill minska svinnet ska ha cred! Man blir mer benägen att prova konstiga grejer om det är halva priset och kan hitta nya favorit-mat-grejer.

Maria

Ica Maxi i Motala har ett kök där kockar komponerar matlådor av livsmedel som annars skulle ha slängts. Under 2011 fick man Årets miljöpris av Svanen för sitt arbete.

Björn

Det absurda förhållandet att vi slänger en miljon ton mat per år i vårt land har jag tagit fasta på och skriver nu en motion till "Klimatriksdagen 2014".

Lars-Ola

Prata med era far/morföräldrar som kan berätta hur man tar hand om mat. Dags att vakna till!

Monica

Hemköp i Ryd är bra på att rea varor med kort datum. Rune

Jag föreslår att du kampanjar för att "bäst före" ersätts med "minst hållbar till", som i Danmark.

Lennart

Willys i Åtvidaberg har stor utförsäljning av kort datum nästan varje dag. Glädjer dem med svag ekonomi.

Göran