Ledningen på Katedralskolan i Linköping tog på torsdagen det drastiska beslutet att stänga skolan och avlysa fredagens skolavslutning. Både skolledningen och polisen har varit förtegna, men för några veckor sedan ska hotfullt klotter ha påträffats där det hetsats mot en folkgrupp och där dödshot uttalats inför skolavslutningen. I onsdags påträffades ånyo klotter som upplevdes som hotfullt. Enligt uppgift visade det sig vara citat av den franska 1800-talspoeten Arthur Rimbaud. I så fall ett talande exempel på diktens makt, kunde den ironiske frestas konstatera, men saken är allvarlig.
Mot bakgrund av skolskjutningen i USA och kravallerna vid en gymnasieskola i Göteborg efter falska rykten i sociala medier är det begripligt att hot mot en skola tas på allvar. Bråk och tjafs kan vi finna i alla miljöer där människor möts, och därmed förstås även i skolmiljöer. Det är situationer som rektorer och lärare hanterat så länge som vi haft skolor.
Men att skolan i sig – eller grupper av elever – blir måltavla för hot är vi sämre rustade för. USA har drabbats av ett antal attacker där arga unga män besinningslöst skjutit försvarslösa elever. Även Finland har fogat förfärliga våldsdåd (Kauhajoki och Jokela) till den tragiska listan över skolmassakrer.
Sverige har tack och lov varit förskonat. Tuffa svenska vapenlagar har spelat in, men med tanke på att alltfler illegala vapen finns i omlopp så kan vi inte ta för givet att något liknande inte skulle kunna hända här.
Därför är det rimligt att svenska skolor, liksom polisen, stärker sin beredskap för att bedöma och analysera denna typ av hot. Påfallande ofta har skolskjutningar utförts av frustrerade elever eller före detta elever. Därför behöver riskindikatorer identifieras och uppmärksammas bättre än i dag.
Händelserna vid Katedralskolan blottar även en annan svaghet. Svenska skolor behöver förbereda sig bättre för att hantera informationsgivningen i extraordinära situationer som det faktiskt är när en skola plötsligt stängs.
Till Corren säger skolans rektor att hon är nöjd med informationen. Men många föräldrar har hört av sig till redaktionen med en helt annan bild. Redan på onsdagskvällen stod det klart att något inte var som det skulle. Då informerade skolledningen via skolwebben om att vakter skulle finnas på skolan på torsdagen för att upprätthålla ordningen. På torsdagen avbröts skolverksamheten vid lunch.
På kommunens hemsida lades en kortfattad informationstext ut men fortfarande var det många föräldrar och elever som inte nåtts av informationen. Och vad händer när det finns ett informationsvakuum? Jo, då fylls det omedelbart av rykten, lösryckta fakta, rena fantasier och skräckbilder. Som sprids med orkanhastighet i de snabba sociala mediernas tid. Ett antal föräldrar har hört av sig till Corren och tackat för vår bevakning, på webb, i tv och i tidningen – för det har varit den enda rapportering de nåtts av. Här finns sannerligen anledning till eftertanke för både skolledning och kommunledning.
Kära läsare, vi går nu mot ljusare tider. Jag önskar er en riktigt god jul.