Sverige har drabbats av två ministermord i modern tid. Vi är ett av de länder som, föga smickrande, ligger i topp i västvärlden när det gäller politiska attentat. Det borde stämma till eftertanke om hur vi förhåller oss till dem som är beredda att axla politiska uppdrag. Ändå vet vi att många förtroendevalda i Sverige utsätts för hot och trakasserier. I alltför många fall urartar det i systematiska förföljelser och i våld.
Expressen har i en skakande artikelserie skildrat ett antal politikers vardag. Hela 886 politiker i undersökningen uppger att de har hotats, trakasserats eller råkat ut för våld. 471 politiker säger sig undvika vissa brännande frågor av rädsla för att råka illa ut. Över 200 förtroendevalda har funderat på att lämna politiken på grund av hoten.
En lokalpolitiker berättar att hon fått sin bil sönderslagen och fått flygblad inkletade med avföring. En annan har blivit misshandlad i ett soprum av politiska meningsmotståndare. Många vittnar om mordhot, telefonterror nattetid, hot mot familjemedlemmar, sexuella trakasserier.
Den absoluta majoriteten av politiker i Sverige är fritidspolitiker. De är samhällsengagerade medborgare som på ledig tid ägnar många timmar åt nämndssammanträden och svåra avgöranden. De vet att det inte går att göra alla till lags men är beredda att ta ansvar även för obekväma beslut. Vi behöver dem så innerligt väl i ett land där vi vill att lokaldemokratin ska leva och att politiska beslut fattas så nära de medborgare det berör som möjligt.
Det är nästan bara synnerligen explicita våldshot eller långvariga trakasserier som går till åtal. SKL, Sveriges kommuner och landsting, har därför efterlyst skärpt lagstiftning för att bättre skydda politiker. I veckan anordnade riksdagsledamöterna Finn Bengtsson och Andreas Norlén ett seminarium i Riksdagen om politikers och journalisters villkor, bland annat med anledning av de hot som kriminella gäng under hösten riktat mot Corren.
Journalistförbundet, SJF, presenterade då en enkät som visar att fyra av tio journalister utsatts för kränkningar, påtryckningar, hot eller trakasserier i sin yrkesutövning under de senaste fem åren. Greta Berg från SKL och Jonas Nordling, SJF, var under seminariet eniga i kravet på tuffare lagar mot hot mot förtroendevalda och journalister.
Vi andra i panelen, bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter, var inte däremot, men argumenterade för att befintlig lagstiftning borde användas bättre än i dag. Rättsvårdande myndigheter förefaller tyvärr måttligt engagerade i att driva fallen till åtal.
Efter att vi givit offentlighet åt hoten mot Corren har jag fått höra hårresande historier från kolleger. En reporter i mellan-Sverige fick sin bil sönderslagen med ett tillhygge som låg kvar i baksätet. Men polisen sa sig inte ens ha möjlighet att ta sig till platsen för att säkra spår eller fingeravtryck.
Det är hög tid att inse vad de krafter som tillgriper hot om våld vill göra med vårt öppna samhälle. Hot mot politiker får aldrig accepteras. Deras uppdrag är att representera oss väljare. Därför är hot mot politiker ett hot mot oss alla.