Här är mediernas grovjobbare

Lokalpressen utgör grunden för mycket av originaljournalistiken i Sverige. Här upprätthålls public service-uppdraget utanför storstäderna.

Linköping2014-06-27 03:53
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan blev en artikel i Norrköpings Tidningar en världsnyhet. Vår systertidning NT har under våren i en ambitiöst anlagd artikelserie (även publicerad i Corren) beskrivit den vidriga sedvänjan att könsstympa unga flickor.

Artikeln som berättade att ett 60-tal könsstympade flickor upptäckts i Norrköping bara sedan i mars blev snabbt spridd till riksmedier. Där fortsatte den engagerade debatten om vad som kan göras för att skydda unga flickor och stötta dem som redan drabbats. Men nyheten stannade inte där utan fick internationell spridning, till USA, Storbritannien och Nya Zeeland bland annat.

Norrköping är pilotkommun för Östergötlands länsstyrelse som sedan i höstas fått ett regeringsuppdrag för att undersöka hur man kan förebygga och förhindra könsstympning. Att så många flickor upptäckts på så kort tid i pilotkommunen indikerar att det finns ett stort mörkertal, i vårt eget län såväl som i övriga Sverige.

NT-reportern Annica Hessers enträgna arbete har blottlagt hur valhänt man varit inom skola och myndighetsvärlden i att hantera dessa problem, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att det handlar om integritetskänsliga och oåterkalleliga övergrepp. Men med rätt utbildning kan man börja närma sig dessa frågor och erbjuda de drabbade flickorna den hjälp de behöver.

NT:s artikelserie är ett bra exempel lokaljournalistikens styrka, den är nära och angelägen och låter den stora världen speglas i den välbekanta lilla världen. Under våren har beskeden om neddragningar och varsel duggat tätt i lokaltidnings-Sverige.

Den omställning till digital läsning som Stockholmstidningarna varit inne i under många år har nu nått riket som helhet. Journalistiken står alltjämt stark, även om pappersupplagorna vikit. När man lägger samman räckvidden i de digitala kanalerna har mediehusen aldrig nått en större publik än i dag. Men vi ser en press på annonspriserna digitalt och en förväntan om att få läsa allt gratis på webben som sammantaget har försämrat mediehusens lönsamhet.

Branschen står inför ytterligare ett antal tuffa år, men det finns också mycket framtidstro. Lokalpressen är den främsta källan för originaljournalistik, dvs artiklar som bygger på förstahandsinformation och inte är så kallade rewrites, där man skriver av vad branschkolleger redan berättat. Grunden för det lokala mediehuset är den nära relationen till publiken. Den ska vårdas och tas med in i det nya medielandskapet där möjligheten till interaktion är ännu större.

En färsk undersökning som Dagens Samhälle gjort tillsammans med Sveriges Radios program Medierna visar att dagspressen i allmänhet och lokalpressen i synnerhet är grunden i den svenska näringskedjan för nyheter.

Det är tidningsjournalister som gör grovjobbet att kolla kommunernas diarier. 94 procent av kommunerna uppger att dagspressen kollar deras diarier. En fjärdedel av kommunerna får också besök av radion, men bara 18 procent uppger att deras diarier kollas av tv-medarbetare.

Man kan alltså utan att rodna säga att lokaltidningarna är de som upprätthåller public service-uppdraget utanför storstäderna.

När Almedalsveckan drar i gång nu på söndag kommer Corren liksom flera andra lokala mediehus att vara på plats. Vi rapporterar om frågor som berör vår region, och kommenterar på ledarplats de rikspolitiska utspel man kan förvänta sig såhär under ett supervalår. Correns utsända kommer också att liverapportera på Corren.se. Vädergudarna må vara vilsna, men politiskt sett kan vi förvänta oss en het vecka.