Grabbighet på läktaren

Linköping2012-07-06 17:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ljum sommarkväll på Kopparvallen när Åtvidaberg håller hov för hemmapubliken känns frågan om idrottsrelaterat våld avlägsen. Fotbollsentusiaster i alla åldrar och utstyrslar strömmar till den intima fotbollsarenan. Bortalagets supportrar välkomnas på det hyggliga sätt som långväga gäster förtjänar.

Men det finns en annan idrottsverklighet. Många av storklubbarna har problem med en klick våldsbenägna som använder idrotten som ett svepskäl för att slåss.

Framför allt fotbollen har haft dessa problem, men också ishockeyn där även LHC-supportrar utmärkt sig. Det är förvisso ett litet antal personer som tar till våld i anslutning till idrott, men dessa få riskerar att skrämma bort vanliga sportentusiaster.

Regeringens utredare Björn Eriksson har lagt fram flera hårda förslag om tuffare tillträdesregler, maskeringsförbud och register. Men även kulturen i supporterkretsarna behöver genomlysas. Hur kan städade familjefäder på läktaren förvandlas till skränhälsar som vräker ur sig hat? Även i ungdomsidrott händer att vuxna beter sig kränkande vid sidlinjen.

Vid Almedalsseminariet "Det är mycket känslor" lade Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund ett maskulinitetsperspektiv på idrottsrelaterat våld och det med intressant resultat. Victor Capel, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen konstaterade: "Många ser grabbigheten som en outtalad grundförutsättning, men vi pratar inte om det - det är självklart."

I panelen deltog även Björn Eriksson, idrottsminister Lena Liljeroth och Jakob Uddeholt, supporterombudsman för Hammarby. Uddeholt bekräftade bilden att det inte bara är de grövsta bråkmakarna som är problemet. Det sker en normförskjutning när man är en del av en stor folkmassa: "Man upplever att normer upplöses på en fotbollsarena, man gör saker man inte skulle göra annars."

Supportermiljön behöver reflektera mer över den kultur man själv odlar. Här kan rollen som supporterombudsman - en brygga mellan supportrar och klubb - bli viktig. Men supporterföreträdare måste också släppa den offerroll de gärna hemfaller åt och sluta lägga skulden för läktarbråk på polisens uppträdande.