Genomskåda hedersrelaterat förtryck

Jönköpings kommun låter muslimska elever "slippa" följa med på skolresor med övernattningar. Nu har kommunen anmälts till Skolverket.

Linköping2012-05-12 03:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det rätt att anpassa skolan så att alla barn kan ta del av undervisningen och skolaktiviteterna? Ja, det kan man väl instämma i.

Barn som är rullstolsburna ska kunna ta sig fram i skollokalerna på egen hand. Barn som har problem med koncentrationen ska kunna få en stödperson så att de klarar sin skolgång. Elever med dyslexi kan få särskilt stöd och tillgång till moderna och bra inlärningsverktyg. Och om barn är allergiska mot något födoämne måste skolbespisningen kunna servera alternativa maträtter.

De flesta tycker nog att allt detta hör till en modern och välfungerande skola som anpassar sig efter elevernas verklighet. Men om barnens särskilda behov inte beror på funktionshinder, allergier eller liknande, om det i stället handlar om värderingar som gör att barnen inte vill eller får ta del av alla inslag i skolverksamheten? Hur bör skolan då förhålla sig?

Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime har anmält utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun till Skolverket. Anledningen är att kommunen har en överenskommelse med muslimska församlingar om att muslimska elever inte ska behöva följa med på studiebesök eller lägerskolor om det innebär att de måste sova över utanför hemmet.

Överenskommelsen innebär en begränsning och kontroll av unga människors livsval, argumenterar anmälarna. Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime bildades efter de uppmärksammade så kallade hedersmorden på de unga kvinnorna Pela Atroshi och Fadime Sahindal. Både mördades av anhöriga för att de ville leva sina liv som fria individer, och föreningen till deras minne har som mål att belysa hedersrelaterat förtryck.

Fallet i Jönköping är bara ett exempel av många på hur religiösa värderingar kan komma i konflikt med skolvärlden. Det har förekommit att framför allt flickor från muslimska, men även kristna, familjer befriats från sexualundervisningen för att "skyddas" eller från gymnastiken och simproven för att de inte ska behöva visa sig i åtsittande kläder. Det kan låta som en pragmatisk lösning, flickorna slipper bråk på hemmaplan och skolan bevarar förtroendefulla relationer till föräldrarna.

Men denna typ av kontrollerande beteende mot barn är ofta en del av ett större sammanhang. Om det under barndomsåren handlar om förbud mot simundervisning och gympalektioner kan det under tonåren upptrappas till förbud för flickor att vara på stan utan en manlig släkting, påtryckningar om att hoppa av gymnasiet och påtvingade äktenskap, för såväl unga män som unga kvinnor. I värsta fall hedersrelaterat våld eller till och med mord.

Förbluffande många unga kvinnor har "ramlat" ned från balkonger och omkommit under de senaste åren.

"Skolan har ofta gett de här barnen lite andrum. Vi träffar barn som berättar att i skolan har de kunnat andas ut och slappna av", säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen som gjort anmälan.

Därför är det djupt olyckligt att skolvärlden går med på undantag från den verksamhet som alla elever ska ha rätt att ta del av. Det är det verkliga sveket mot dessa barn och ungdomar. Och det är att vanhedra minnet av Pela och Fadime.