Det kallas triangulering. Det är när ett parti övertar motståndarnas politik, helt eller delvis. När man hör vad som sägs i dagens svenska debatt kan man tro att det är en avgrund som skiljer blocken. I själva verket har trianguleringen drivits så långt att skillnaderna är svåra att urskilja. Från vänster talar man gärna om att Alliansen raserat välfärden, men de förändringar man vill genomföra kan inte beskrivas som annat än marginella. Från Alliansen utmålar man å andra sidan vänsterblockets skatteförslag som förödande för det svenska näringslivet, trots att Socialdemokraterna redan innan beslutet om det nya jobbskatteavdraget har fattats, förklarat att man inte tänker riva upp det om man vinner valet.
Alliansen gick till val 2006 på löftet att få ner arbetslösheten till nivåerna för 50 år sedan.
Finanskrisen kom emellan och arbetslösheten är i själva verket trots jobbskatteavdrag lite högre än 2006. Därmed inte sagt att den inte skulle vara ännu högre utan detta avdrag och andra åtgärder från Alliansregeringens sida.
Socialdemokraterna som stod för den politik som ledde fram till de höga arbetslöshetstalen 2006 lovar nu att Sverige inom några år ska ha den lägsta arbetslösheten i EU. Har de hittat någon mirakelmedicin? Den hålls i så fall hemlig. Verkligheten är nog dystert nog att den ekonomiska utvecklingen under de senaste årtiondena har lett till att en massa jobb försvunnit. De jobb som kommit istället ställer nya krav, krav som de arbetslösa oftast inte lever upp till.
Socialdemokraterna säger sig tro att man kan klara det problemet genom att införa obligatorisk gymnasieutbildning för alla. Det är ett konstigt recept, med tanke på att de som lämnar gymnasieskolan gör det för att de är innerligt trötta på att sitta i skolbänken.
För övrigt så utmålar Socialdemokraterna Alliansens skolreformer som alltigenom misslyckade. Därför vill man genomföra en rad nya reformer. Som om det skolan nu behöver inte främst vore lite lugn och ro. Istället för Alliasens blygsamma försök till bättre löner för lärarna vill man satsa på mindre klasser. Mindre klasser: när ett huvudproblem är bristen på kvalificerade lärare. Varifrån ska (S) ta lärarna till de mindre klasserna?
Vinsterna i friskolor och privata vårdföretag påstås vara ett jätteproblem. Och som avskräckande exempel drar man fram John Bauer-skolorna. Men deras problem var ju bristen på vinst, en brist som ledde till företagets konkurs.
Detta om likheterna mellan regeringsalternativen. Men man ska för den skull inte tro att det inte skulle bli någon skillnad med en ny regering. Varje regering fattar en massa administrativa beslut vid sidan om de lagändringar och budgetsatsningar som man gör. Och de besluten fattas av två lag som trots likheterna på ytan har rätt olika värderingar.
Men de gör det verkligen inte lätt att välja mellan dem.