Den alldagliga terroristen Breivik

Det är obehagligt att höra en massmördare lägga ut texten om sina dåd. Men det är viktigt att vi lär oss genomskåda tankebråten som Breivik hämtar näring ur.

Linköping2012-04-21 03:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Massmördaren Anders Behring Breviks illdåd den 22 juli 2011 har kastat en slagskugga över nyhetsrapporteringen denna vecka. Rättegången inleddes i måndags i Oslo och beräknas pågå i flera veckor. För många anhöriga är rättegången ännu en prövning. För vissa är det betryggande att se att förövaren står inför rätta. Men många tar illa vid sig av att bevittna Breiviks känslokyla och höra om hans planer på ännu mer död och förstörelse, av att se honom röras till tårar av sin egen propagandafilm men le och gäspa när morden beskrivs.

I rättegången har Breivik fått utrymme att berätta om sina ideologiska uppfattningar och det han menar är avsikterna med terrordådet. Går det över huvud taget att förstå? Nej, inte för normalt funtade människor.

Mycket av debatten fram till rättegången har handlat om Breiviks mentala hälsotillstånd. Är han galen eller frisk? Två läkarlag har kommit till diametralt olika uppfattningar. Om han är psykiskt sjuk blir hans gruvliga dåd något mindre outhärdliga. Eller ska han betraktas som frisk och samtidigt kapabel att se skräckslagna barn i ögonen och skjuta ihjäl dem ett efter ett?

Vi vill så förtvivlat gärna hitta förklaringar och orsaker. En tuff uppväxt, alkoholism i hemmet, misshandel - vi vet att barndomstrauman kan leda till problem senare i livet. Men det finns inget kausalsamband som säger att den som haft det tufft som barn blir förövare som vuxen. Vi gör alla i varje stund val.

Att den som vuxit upp under till synes ganska goda hemförhållanden, gått i en demokratisk skola i ett av världens tryggaste länder förvandlas till en systematisk barnamördare - det skakar om oss. "Han verkade ju så vanlig", säger många som träffat Breivik innan han spårade ur.

Breiviks gärningar gör att vi måste närma oss den urgamla fråga som vi moderna människor trodde att vi kunde utbilda bort - genom att träna turtagning på dagis, införa värdegrundsplattformar i skolan och antimobbningspolicies på jobbet. Nämligen frågan om ondskan. Om ni inte läst Tina Gerdiens viktiga artikel "Ingen är fri från ondska" på Mänskligt i torsdags om vad en perverterad ideologi kan leda till, så läs den på nätet, www.corren.se/manskligt 

Är det över huvud taget rätt att medier ger spridning åt Breiviks uppfattningar? Är det inte samma dravel som finns på främlingfientliga sajter och bloggar, och som man helst vill slippa?

Jo, det är det. Varför publicerar då Corren och andra mediehus så mycket om rättegången? För det första är terrordådet ett av de värsta i europeisk historia, vilket motiverar en omfattande bevakning. För det andra menar jag att vi måste förhålla oss till och lära känna den tankebråte som Breivik lever i.

Correns reporter Johan Sievers beskrev i tisdagstidningen counterjihadrörelsens världsbild, där Breivik funnit sin näring. Rörelsen är spridd över Europa och USA och driver tesen att västvärlden håller på att islamiseras.

Det är viktigt att veta var de här tankegångarna stammar ifrån när de dyker upp i till synes mer harmlösa sammanhang. Det människoförakt som odlas i dessa kretsar har i fallet Breivik lett till gruvliga handlingar. Vi måste lära oss att genomskåda hatpropagandan när vi ser den. Det är vi skyldiga de många barn och ungdomar som mördades.

Därför återger vi Breiviks tankevärld. Men vi låter inte hans uppfattningar stå oemotsagda.

Läs mer om