Corren – 175 år i nyhetens tjänst

Östgöta Correspondenten är en av Sveriges äldsta tidningar och fyller under nästa år 175 år. Jubileumsåret kommer att märkas på en rad olika sätt.

Linköping2012-12-29 03:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta år går mot sitt slut och det är dags att göra bokslut över 2012. För Correns del kan vi blicka bakåt mot ett nyhetsintensivt år där vi i vår rapportering bjudit på både överraskningar, granskningar och lustläsning.

Under det gångna året har Corren inlett samarbete med Svenska Dagbladet, vilket redan resulterat i webb- och mobilsatsningen Räntekartan (corren.se/vantekartan). Nästa år kommer vi att starta ytterligare ett spännande redaktionellt samarbete – nämligen med MVT, Motala & Vadstena Tidning. MVT:s redaktion kommer att leverera dagligt nyhetsmaterial för Correns ortsvinjetterade Vadstena- och Motalasidor.

Corren har under det gångna året lanserat månadsbilagan Just nu, som snabbt blivit en succé bland både läsare och annonsörer. Vi har byggt om och fräschat upp Corren.se. Vi har arrangerat flera spännande läsaraktiviteter, under Stadsfesten, Corren Mera-dagen och Bokens dag , för att bara nämna några.

Det år som komma skall är förstås ett oskrivet blad. Men en sak vet vi redan – år 2013 fyller Corren 175 år. Det är både hisnande och hedersamt att jobba på en tidning med ett sådant arv att förvalta. Ni som är Correnläsare kommer att märka det på olika sätt under året som kommer, inte minst under Stadsfesten nästa år som för vår del kommer att gå i födelsedagsfirandets tecken.

Den 24 september 1838 utgav Henrik Bernhard Palmaer det allra första numret av Östgöta Correspondenten. Dessförinnan hade den före detta Uppsalastudenten medverkat i Lars Johan Hiertas nystartade liberala tidning Aftonbladet men fått sparken på grund av lättja. Palmaer hade därtill sökt inte mindre än tre lediga tjänster vid gymnasiet i Linköping utan att få napp. Han ansågs sannolikt både för uppstudsig och för reformvänlig för ett komma i fråga.

I stället blev Palmaer tidningsman och skriftställare och den som i det första numret av Östgöta Correspondenten introducerade begreppet tredje statsmakten om pressens roll i samhället. Men Palmaers tid som tidningsägare blev kort. Redan fyra år senare sålde han tidningen till Carl Fredrik Ridderstad som hade en mer uthållig läggning, medan Palmaer i stället fortsatte sin bana som skribent och satiriker och sedermera som riksdagsman.

175-årsfirandet kommer att märkas på olika sätt för er Correnläsare. Vi kommer bland annat att dyka ner i arkiven för att finna skildringar av en svunnen tid. Inte bara tidningsartiklarna berättar om det förflutna utan även annonsmaterialet utgör tänkvärda markörer av tidsandan.

Östgöta Correspondenten blev tidigt en viktig röst i den svenska pressen och gav eko långt utanför Östergötland. Men Correns stolta historia har också mörka kapitel, framför allt genom den position som tidningen tog i förhållande till Hitler-Tyskland, då hållningen inte bara var undfallande utan till och med bejakande.

Ännu är det några dagar kvar till det nya året, men jag vill redan nu passa på att önska erl äsare ett riktigt gott nytt år samt välkomna er till Correns jubileumsår.