Bara hårda klappar från Säpo

Vid flera tillfällen under hösten har Utgivarnas VD kontaktat Säpo för att få till stånd ett möte om hoten mot journalister. Men ointresset för medieföretagens verklighet har varit bedövande.

Linköping2013-12-21 03:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Säpochefen Anders Thornberg har bråda dagar. Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjade i veckan hur Säpo pressar internetoperatörer att lämna ut abonnenternas telefon-, mejl- och sms-uppgifter genom ett helt automatiserat system. VD-n för internetoperatören Bahnhof hade nämligen med sig dold mikrofon och spelade in en mycket uppseendeväckande ordväxling vid ett möte med en hög Säpochef.

För en månad sedan fick vi, åter genom Ekots försorg, veta att det Linköpingsbaserade företaget Maintrac redan var i full gång med att sluttesta det system som skulle användas. Säpos påtryckningsmetoder gentemot operatörerna fick riksdagens justitieutskott att reagera och Thornberg kallades på torsdagen till en hearing i frågan

Inför utskottet valde Säpochefen att tona ner behovet av automatiska system. Frågan om sådana system var bara på ”diskussionsstadiet” och det viktigaste var att Säpo får de uppgifter man enligt lag är berättigade att få. De metoder som Ekot avslöjat ska Säpochefen ha beklagat. Fortfarande svävar vi dock i okunnighet om hur vanliga de varit och hur högt upp i organisationen som de sanktionerats.

Helt betryggande känns inte Thornbergs förklaringar. För om intresset för vad vi mejlar och smsa-ar är stort, så förefaller ointresset vare rent bedövande från Säpos sida när det gäller att leva upp till delar av ansvaret för författningsskyddet.

Två gånger under vintern har branschorganisationen Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter krävt att få träffa Säpochefen Anders Thornberg för att diskutera hur skyddet för medier kan stärkas. Detta efter höstens hot och trakasserier mot Corren, Eskilstuna-Kuriren, Värmlands Folkblad och Expressen, för att bara nämna några exempel. Men Säpochefen har inte bevärdigat sig med ett telefonsamtal eller ens ett mejlsvar.

Utgivarna är en intresseorganisation för medieföretag i Sverige och samlar bland annat TV4, Sveriges Television och Tidningsutgivarna, dvs Sveriges ledande publicistiska företag. Men Säpoledningen bemöter organisationens företrädare med en närmast häpnadsväckande nonchalans, inte minst med tanke på att regeringen givit Säpo ett prioriterat uppdrag att verka för att folkvalda och journalister ska kunna leva upp till det uppdrag de har för att säkra en vital demokrati.

På torsdagen reagerade ett antal journalister och författare mot Säpos passivitet inför högerextremisters våldsanvändning – efter att en fredlig antirastistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp attackerats av nazister. På SvD:s Brännpunkt (19/12) ställer de en rad frågor om polisens prioriteringar: ”Varför tar de så lätt på att journalister i Sverige fått allt svårare att utföra sitt arbete på grund av hot och trakasserier? Demokratin hotas på flera fronter.”

Men från Säpo är tystnaden kompakt även efter denna kraftfulla kritik. Kunde man måhända få önska sig en enda sak när det nu närmar sig jul? Att Säpo släpper skygglapparna och inser att det finns fler hot mot vårt öppna samhälle än det förvisso förfärande hot som terrorgrupper utgör. Samt att fienden inte är internetoperatörer som försöker värna vår personliga integritet.