Skyll inte hatet på politikerna

En värld full av hat, skrev jag om förra veckan, vilket fick många av er läsare att reagera.

Foto: Steve Helber

Kolumn2016-11-19 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaten Delmon Haffo blev ett färskt exempel i veckan när han i ett youtube-klipp dundrade ”Dra åt helvete din hora!” mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Vi har de politiker vi förtjänar.

Om vi medborgare hatar varandra så är det klart att våra folkvalda gör det. Och tvärtom.

Vi är alla människor, en del av oss älskar, andra hatar.

Råast är förstås tonen när hatarna tror att ingen annan hör. Som i Haffos fall. Eller som när Jimmie Åkesson (SD) sjöng hånfullt om mordet på Olof Palme, eller när Kenth Ekeroth (SD) filmade sina partivänner när de sprang runt med järnrör i Stockholm city och kallade andra människor för babbe och hora.

Det största problemet är att den offentliga debatten, klimatet i samhället, är råare än någonsin. Det har aldrig varit så populärt och så accepterat att hata andra människor som nu.

Det är inget vi kan skylla våra politiker för, det är något vi alla, var och en av oss, bär ansvaret för.

Vi är samhället, vi skapar klimatet och politiker är bara en liten klick människor som vi väljer att framföra våra åsikter.

Som signaturen Per skriver här nedan, i ett av alla brev jag fått under veckan: ”Stortrutiga charlataner finns i mängd. De kan inte utrotas. Den som har rösträtt i en demokrati är skyldig att genomskåda dem.”

Stort tack för alla brev. Här nedan följer ett utdrag ur några av dem.

Många kloka ord är det.

Hata inte – lyssna

"Det är ju en väldigt tragisk historia med utgången av det amerikanska presidentvalet. Har själv två söner, som passar väl in i bilden på höginkomsttagare i medelåldern, inte direkt högutbildade men med bra jobb inom databranschen, som är kärleksfulla och jämlika familjefäder och inte alls några förtryckande människor neråt, men de har många vänner med lägre utbildning. Ingen av dem beundrar Trump, men förstår varför det blivit så, och de är helt enkelt förbittrade på det politiska etablissemanget i USA och här, som inte lyssnar mera på ”vanligt folk”, utan helt enkelt ser ner på deras åsikter och sätter sig över dem. Även om man har en majoritet, måste man lyssna, respektera och ta hänsyn till den motsatta sidan, och föra goda samtal även med de människorna. Det är nästan omöjligt att tvinga fram godhet och solidaritet.

Jag tycker förstås inte att vårt samtalsklimat i Sverige är något att yvas över heller. Tror att föraktet i politiken för Sverigedemokraterna befrämjar hat och motsättningar mellan grupperna istället – varför inte försöka lyssna på dem och kanske samarbeta mer istället för att nästan hata dem. En del av det de har förespråkat har ju faktiskt blivit verklighet mer eller mindre frivilligt av de andra partierna. Detta plågar mig mycket. Kan själv tänka mig att Sverige skulle kunna satsa mycket mer på hjälp och bistånd till flyktingar, i synnerhet som jag tycker att vi i den rika världen är orsak till mycket av eländet, men jag förstår inte hur det ska kunna gå till, då folk är så negativa och inte vill. Är mera rädd för motsättningarna mellan de som vill och de som inte vill, och för de konsekvenser som det kan få, än för själva flyktingarna och de förändringar som de kan medföra."

Els-Marie

Hat kan besegras

"Stort tack för ytterligare en fantastisk ledare i dagens Corren! Jag känner/tycker precis som du. Är tacksam för att du är en av dem som bryter ”de goda människornas tystnad”. Må du aldrig förtröttas! Jag tror att hat kan besegras med kärlek och vi behöver göra det tillsammans."

Gunnel

Stå upp för demokratin

"Tack för din ledare i lördagstidningen. För tio femton år sedan var folk försiktiga med att torgföra sina hatiska åsikter, Nu är det många visar rent nazistiska drag utan att dom ens förstår vad dom håller på med. När jag hörde Trump spy ut sina åsikter och publiken jublade gick mina tankar till filmer där Hitler talar inför folket. Jag är 73 år, jag är orolig för mina barn och barnbarn. Fler som har möjligheter borde stå upp för demokratin och dom utsatta. Det värmde hjärtat när jag läste din ledare."

Ola, Boxholm

Sprid kärleksbudskapet

"Tack för en fint skriven, mycket tänkvärd ledarartikel i lördagens Corren! Vi behöver sådana uppmaningar! Med förhoppning om att kärleksbudskapet ska spridas mellan människor."

Mona, Åtvidaberg

Viktigt med goda krafter

"Tack för en mycket välskriven ledare. Man blir så uppgiven av att veta att så många amerikaner går på hans uppenbara lögner om hur man enkelt kan lösa komplexa problem. Man lider med de amerikaner som genomskådat honom, i ett inslag i rapport så sa en amerikansk kvinna att hon skämdes över hur inskränkt och småaktigt det här valet har gjort Amerika. Därför är det så viktigt att de goda krafterna gör sin röst hörd mot de krafterna som vill manipulera massorna för att skapa osämjor mellan olika folkgrupper som i sin tur leder till krig. Ibland undrar jag om människan verkligen är så civiliserad som den säger sig vara. Återigen tack för din goda röst och fortsätt så."

Shankho

Stortrutiga kan inte utrotas

"Det är lätt att hålla med om dina synpunkter på det amerikanska presidentvalet och dess segrare. Ändå tycker jag att du gör det lite för enkelt. Det hela kan inte enbart bero på Trump. Det etablissemang som han besegrade och alla de fria, upplysta människor som röstade på honom har ett minst lika stort ansvar.

Demokraterna framhärdade i att ställa upp med Hillary Clinton som framstod som en nersliten skuggfigur från 80-talet. Bernie Sanders hade varit en mycket svårare motståndare för Trump, att i slutskedet köra fram paret Obama som vallokomotiv var en dumhet. Att folket nu ville ha något nytt borde partistrategerna ha insett. Då blir det ju totalt misslyckat att köra fram Clinton, en blek kopia av Obama.

Att Saddam Hussein kunde få 99 procent av rösterna i Irak och Putin 80 procent i Ryssland, det kan man förlåta de röstande på grund av den rådande miljön av propaganda och undertryckt opposition. Men att väljarna i USA, världens friaste och mest upplysta (?) folk, röstar fram en sådan som Trump kan inte skyllas på någon annan än dem själva. Stortrutiga charlataner finns i mängd. De kan inte utrotas. Den som har rösträtt i en demokrati är skyldig att genomskåda dem."

Per

Vet inte vad som händer

"Om nu USA valt Trump till president vet ju inte vi vad som kommer att hända. Problemet för etablissemanget är att går det inte som dom tror, med euron, Brexit, Trump och SD, så är det fel."

Björn

Mitt i prick

"Läste din ledare i lördagens tidning. Den är helt enastående. Du träffar mitt i prick. Tänk vad lite medmänsklighet kan göra i dagens samhälle som är så egofixerat. Tänk vad enbart ett leende kan göra. Jag brukar skriva lite låtar då och då och en som heter ”Ett leende” handlar bland annat om det som du skriver om."

Sören Karlsson

Sorgligt men hoppfullt

"Åh vilken bra krönika! Insiktsfull! Sorglig! Men hoppfull! Nu ska man och barn få läsa den."

Pia

Corren förra lördagen.
Corren förra lördagen.