"Lördag hela veckan i Corren"

Smekmånaden som chefredaktör är strax över och en sak kan vi slå fast direkt: Herregud så trevliga ni läsare är!

Foto: Peter Jigerström

CHRISTERS KRÖNIKA2016-01-30 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har bara suttit på den här stolen i en månad, men har redan talat och mejlat med många av er och fanns det en tävling i trevligaste läsarna så skulle Corren vinna överlägset.

Jag vet att jag smörar oerhört nu, men inget har slagit mig så denna första månad som detta. Det spelar ingen roll vad ni hör av er om, hur nöjda eller missnöjda ni är, ni är nästan alltid trevliga, vilket ger konstruktiva samtal om vårt arbete.

Gemensamt för många av er, och veckans läsarträffar i Linköping, Mjölby och Åtvidaberg var inga undantag, är att ni önskar ännu mer av oss, ännu mer läsning i tidningen.

Det gör mig glad eftersom det 1) betyder att ni tycker om det vi gör och vill ha mer av det och 2) just mer läsning är vår grundläggande strategi med tidningen inför 2016 och 3) faktiskt är ett av huvudskälen till hur vi format om chefredaktörsrollen och gjort den mycket mer skrivande.

Sedan internets genombrott i mitten av 90-talet har mediehusen runt om i världen famlat en hel del i hur papperstidningen ska hanteras kontra webben. Det vi har landat i nu, här på Corren, är att skapa två separata organisationer, som vi kallar print och online, där prints uppdrag är att värna och utveckla tidningen och onlines uppdrag att göra detsamma med våra digitala kanaler, främst då Corren.se och 24Corren. Det tror vi skapar bäst fokus på respektive produkt.

När det gäller tidningen är vårt fokus att förstärka läsupplevelsen. Att alla veckans utgivningsdagar, inte bara på lördagar som vi ofta tidigare gjort, komplettera den dagliga nyhetsbevakningen med flera längre reportage som ger mer läsning. Vi är inte i mål än med det arbetet, men vi har börjat det och när jag bläddrar i de senaste dagarnas tidningar, måndag till fredag, så innehåller de många exempel på sådan läsning.

Förutom de regelbundna större inslagen med utrikesreportage, mat, forskning, ridsport, resor, motor, motion & hälsa, privatekonomi och konsumenttester så har vi haft historien om Malexanderfödda Kari Rosvalls uppväxt i nazisternas avelsprogram, avslutningen av vår granskning av bostadsinbrott samt några större nyhetsreportage kring förlossningsskador i Östergötland och arbetsförmedlingens arbete med nyanlända.

Vardagsläsning som ska ge känslan av lördag hela veckan i Corren.

Men inget slår originalet – så ha en skön lördag nu allihopa!

Christer Kustvik är chefredaktör på Corren.

Replik

Vi har tagit del av Christer Kustviks inlägg 9/1 angående epilepsi. Vi vill börja med att uttrycka vår glädje över att Christer mår bättre. Vi känner oss dock nödgade att starkt avråda patienter med epilepsi att själva ändra eller sätta ut sina läkemedel. Det kan leda till livsfara för såväl patienten som andra (om man t ex kör bil). Det finns vissa kostråd vi ger epilepsipatienter, till exempel försiktighet med alkohol och hellre välja ett högt glykemiskt index på kolhydraterna. Det finns inget vetenskapligt stöd för generellt kolhydratfattig kost. Den så kallade ketogena kost som ges vid mycket avancerad epilepsi är en extrem kost, som leder till ett svälttillstånd i kroppen. På grund av negativa hälsoeffekter, som till exempel åderförkalkning, kan den enbart användas en kort tid.

Det är sällan, även vid god effekt, som patienten kan sätta ut sina läkemedel. Kosten kan betraktas som en ”medicin” och i likhet med dessa måste man i samråd med sin läkare långsamt lägga om kosten till normal kost för att inte få förvärring av sin epilepsi. Det är alltså inte jämförbart med ”vardagsdieter” med minskat kolhydratintag. Sådana kostvanor är upp till varje person, oavsett orsak. Minskning/ändring av epilepsiläkemedel bör dock alltid ske i samråd med behandlande läkare.

Patrick Vigren, neurokirurg och verksamhetchef

Helena Gauffin, överläkare och epilepsiansvarig

Héléne Sundelin, barnneurolog

Universitetssjukhuset i Linköping