Hälften av all mat som produceras i Sverige slängs. Prima, fullt ätbar, mat. Det blir en miljon ton per år. En miljon TON!
I Linköping slänger vi maten i gröna påsen och innehållet blir till biogas som bland annat driver bussar. Fint. Men vad har det betytt för människor slängvanor?
Inte bara hushållen slänger. Skolor, dagis, äldreboenden och livsmedelsaffärerna gör det. I många affärer slängs maten en eller ett par dagar före ”bäst före”-dag. Även kött. Det gör mig tjutfärdig. Först föder vi upp djur under tveksamma former, sedan slaktar vi dem . . . och sedan slänger vi hälften av köttet medan det fortfarande är helt okej!
”Bäst före” har blivit liktydigt med ”livsfarligt efter” för många. Som om det skulle betyda ”sista förbrukningsdag” och maten därefter obevekligen börjar ruttna.
Allt det här är nys och ett lumpet knep från livsmedelsproducenterna som VILL att vi ska slänga så mycket mat som möjligt. Bäst före handlar inte om välvilja om vår hälsa utan om vinstmaximering. Ju mer som kastas, desto mer köps nytt.
Lägg därtill att dagens högteknologiska livsmedelsframställning är en gigantisk miljöbov som står för 50 procent av den totala övergödningen och 25 procent av den totala klimatpåverkan.
Hur ska man få unga människor, som påstår sig vara miljövänner, att begripa detta? Bortsett från bakterier är det stört omöjligt att få i sig otjänlig mat. Den stinker och smakar illa. Men vem vågar lite på sina sinnen längre?
Jag tycker vi startar en rörelse. Vi tipsar varandra om i vilka affärer man ska handla helt enkelt. Vi hyllar butiker som sätter ned sina varor kraftigt, en eller ett par dagar innan ”bäst före” inträder. Vi samlar på oss information och startar en Facebookgrupp.
Vilken är Östergötlands bästa butik när det gäller att minska svinnet och sälja billigt i stället för att slänga?
Det är ju för jösse namn bara att tillaga direkt eller slänga in grejerna i frysen för oss konsumenter.
Här är livsmedelsproducenternas egna (hemliga) uppgifter om hur länge maten EGENTLIGEN håller sig:
Mjölk håller upp till en vecka efter ”bäst före”-datum. Ännu längre om den är oöppnad.
Skivad skinka har i alla fall fem dagars extra hållbarhet, ännu längre om den förvaras i fyra graders kyla.
Ost blir bättre ju längre den lagras. Möglet ligger på ytan och är bara att hyvla bort, enligt en stor lokal ostexpert som jag konsulterat.
Bröd kan man äta tills det möglar, vilket ju syns väl.
Falukorv har minst fem dagars extra hållbarhet, ännu längre om den förvaras i fyra grader.
Ägg måste märkas med ”bäst före”-datum 28 dagar efter värpning, men håller MINST en månad till! Är du osäker: lägg det i vatten. Flyter det upp helt är det dåligt. Om inte – tillaga.
Juice håller minst två veckor efter ”bäst före”-datumet. Ett kryddmått jos räcker för att avgöra om den är kass.
Tillagad mat håller sig åtminstone en vecka i kylskåp.
Men självklart ska man lukta och smaka om man är osäker. ”Bäst före” är ingen fastlagd vetenskap, utan en rekommendation. Allt handlar om hur maten har förvarats, innan och efter den lämnade butiken.
Vad ska vi heta? ”Matupproret” är upptaget. ”Datumupproret”, ”Reclaim the food”, ”Näspartiet”, ”Let’s taste!” ”Gammalt är bäst” eller ”Bäst efter-rörelsen”? Sätt igång och mejla mig tips på bra affärer nu! Märk mejlet MAT.