Som ny matmorsombudsman bestämmer jag, som vanligt självsvåldigt och utan tidsödande remissrundor, detta:
? Datummärkning på mat förbjuds. Folk ska tvingas lära sig att vi har sinnen. Jag talar inte om lättsinne eller storhetsvansinne utan om lukt, smak och syn. Sinnen som på sina håll har somnat in och behöver återuppväckas. Hälften av all mat som produceras i Sverige åker i soptunnan. Det handlar om många ton och miljarder. Titta, lukta, smaka! Du måste vara snudd på död för att sedan råka äta dålig mat.
? Dessutom: Att sätta datum på mat är ingen fastlagd vetenskap, utan effektiv marknadsstyrning. Producenterna själva bestämmer hur lång hållbarhet varan ska ha. Jag behöver väl inte påpeka att det från producenthåll finns ett vinstintresse inblandat här. Ju mer som slängs - desto mer klirr i kassan.
? Aftonbladet lyckades för några år sedan från producenterna lirka fram mer sanningsenliga hållbarhetstider:
Mjölk håller upp till en vecka och ännu längre efter bäst före-datumet om den förvaras kallt.
Skivad skinka har i alla fall fem dagars extra hållbarhet, ännu längre om den förvaras i fyra graders kyla.
Ost blir bättre ju längre den lagras. Möglet ligger bara på ytan och går bra att hyvla bort enligt en stor lokal ostexpert som jag konsulterat.
Bröd kan man äta ända tills det möglar, vilket ju syns väldigt väl.
Falukorv har minst fem dagars extra hållbarhet, ännu längre om den förvaras i fyra grader.
Ägg måste märkas med bäst före-datum 28 dagar efter värpning, men håller minst en månad till! Är du osäker: lägg det i vatten. Flyter det upp helt är det dåligt. Om inte - tillaga.
Juice håller minst två veckor efter bäst före-datumet. Ett kryddmått jos räcker för att avgöra om den är kass.
? Public servie-tv ges i uppdrag att efter alla matmästartävlingar och arga kockar och galna kockar och snobbmatlageri göra mat-tv för folket. Jag vill se avsnitt som heter: "Att tillaga andra köttdelar än filé", "Lär dig krydda själv", "Bästa resträtterna". Ut med pilgrimsmusslor och vaktelägg - in med långkok av framdelskött, strömming, säsongsråvaror och hemgjord pytt-i-panna.
? I skolornas hemkunskapsundervisning införs handfast sinnesträning. Ungarna ska via luktprover lära sig känna skillnad på rutten mjölk kontra färsk, glo på hur mögel på ett bröd ser ut och att kritiskt granska och ifrågasätta marknadskrafterna.
? Arlas skruvkorkar förbjuds. En SIK-rapport som gjorts på uppdrag av Livsmedelsverket visar att "takåsmodellen" med skruvkork i plast orsakar drygt 50 procent mer utsläpp av växthusgaser än den traditionella "tegelstensförpackningen". Bojkotta!
? Vidare kasserar jag den livsmedelslag som säger att storkök som inte har speciella avsvalningskylar, utan bara vanliga kylskåp, inte får servera maten dagen därpå utan måste hälla ut 15 liter prima köttfärssås.
Så korkat. Så urbota korkat.