Ä du en av många svenska ungdomar som funderar på jobb i Norge? Det gjorde min dotter Frida. På ett år har hon gnetat ihop över 150 000 genom att jobba som servitris, dagisfröken och med att mocka skit i ett stall. Pengarna ska gå till en långresa.
Fridas tips till Norgeresenärer:
1. Snabbaste och lättaste sättet att få jobb är via bemanningsföretag. Om du vill jobba med barn finns det massor. Jobzone och Personalhuset vet jag är bra. Men tro inte att de ringer och erbjuder jobb bara för att du har skrivit in dig på deras hemsida och gjort en profil. Ring personen som är ansvarig för den yrkeskategori du är sugen på och se till att få en intervju. Först då ses du som anställd hos dem och kommer att få uppdrag.
2. Om du har lite tålamod och är ute efter ett fast jobb – sök på Nav.no. Det är Norges motsvarighet till arbetsförmedlingen. Där kan du komma i direkt kontakt med personen som söker arbetstagare.
3. Bo inte hos en förening som hyr ut rum i kollektiv, tex Nordic Guest house! Det kostar skjortan och oftast blir man lovad saker som inte infrias. Det är onödiga pengar och gav mig en trist start i Oslo. Hyr istället i första eller andra hand av norrmännen själva, eller gå med i redan befintliga svenska kollektiv. På facebooksidan ”Svenskar i Oslo” söker kollektiv titt som tätt efter rumskamrater. Det är ett konstant flöde av oss svenskar in och ut ur Oslo.
4. Om du vill spara pengar är det matlåda som gäller. Glöm kycklingfilé, stek och rostbiff. Svindyrt. Säg istället hej till ”kyllingdeig” som i konsistensen är som köttfärs, men innehåller kyckling. Låter det äckligt? Man vänjer sig!
5. Till sist: Ligg i med jobbsökandet. Det finns jobb! Sök allt möjligt. Jag sökte upp mot 15 jobb/dag i början. Var inte kräsen, våga testa och använd allt vad du kan tänkas ha i kontaktväg. Även en svensk kompis som har varit i Norge kan vara till stor hjälp. Lycka till!
Oavsett om du nu ska söka jobb i Sverige eller Norge är det smart att inte bara söka via mejl och telefon. Gå runt till arbetsgivare, visa upp dig och sätt upp lappar.
Se till att ha intyg/betyg även från dina korta praoperioder. Referenser, med telefonnummer och mejladress, är guld värda. Var inte kräsen. Det är bättre att ha haft ett ”skitjobb” än inget jobb alls.
Det första intrycket betyder mer än du tror:
Kom i tid. Alltid. Hur trött du än är.
Var hel och ren. Lämna de dyra älsklingsjeansen, med färdiga hål redan när de köptes, hemma.
Sträck på dig och se den du pratar med i ögonen.
Ge f-n i mobilen!
Öva dig på handslag med kompisen. Känns näven som en slapp död fisk behöver ni öva mera. (För den skull behöver man inte krossa handens småben på varandra).
Tatuera dig inte på ställen som inte går att dölja med normala kläder.
Väck med mössan och piercingen i läpp/näsa/ögonbryn. Det kan du ha på fritiden, men är oftast en solklar nackdel om du är på anställningsintervju.
Var glad och trevlig. Är du inte det så försök spela det åtminstone. Ta egna initiativ.
Prata inte schema eller lön. Det kan du ta senare, när du är varm i kläderna. Först ska du visa vad du går för.
Lycka till i framtiden! Stå på dig. Du kan!