Åldersnoja har jag aldrig hemfallit åt. Det är meningslöst och tarvar energi som kan användas bättre. Hittills tycker jag dessutom att livet har blivit bättre ju äldre jag blivit och inte för en sekund vill jag vara 25 år igen.
Det är skönt att ha klarat av ”hjälp-vad-ska-jag-bli?”, familjebildning (och skilsmässa!), husköp och att lotsa barnen in i vuxenvärlden. Allt har verkligen inte varit en dans på rosor, men jag skulle inte vilja vara utan en enda av de erfarenheter livet gett mig.
Erfarenheterna har lärt mig saker om mig själv och andra och sammantaget har de bidragit till ett lugn i kroppen. De har gett mig verktyg som gör att jag är bättre rustad nu än förr att möta motgångar.
Och utan att tala illa om unga, engagerade människor så blir den där historielösheten, och tron att man själv hela tiden är med och uppfinner hjulet, lite tröttsam.
70 är det nya 50. Många av dagens pensionärer är superpigga och har inga tankar på att sluta med sina aktiva liv. Tvärtom! Nu finns förhoppningsvis chans att uppfylla några av de drömmar som ett heltidsjobb och hemmavarande barn omöjliggjorde. Själv vill jag bo kvar på landet och skaffa fler djur den dagen det är dags.
Vi blir allt äldre och vi är allt friskare. Här ska inte matas duvor och inväntas graven, här ska levas!
Forskare börjar nu på bred front intressera sig för den nya tidens pensionärer. Kanske är du en av de 15 000 slumpvis utvalda svenskar mellan 60 och 65 år (födda 1949–1955) som i dagarna får en enkät.
Det är den största svenska studien någonsin om hur vi hanterar övergången från arbete till pensionering och den genomförs av forskare vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.
– De som nu närmar sig pensionering eller nyss pensionerats skiljer sig avsevärt från tidigare generationer, säger professor Boo Johansson, ansvarig för studien.
Gränsen mellan arbete och pension har blivit mer flytande och många plockar ut delar av sin pension innan de är 65. Dessutom finns nu lika många kvinnor som män som förvärvsarbetat under hela sina liv.
Dagens 60–65-åringar är alltså högvilt ur forskarsynpunkt! Här finns massor att lära om hur den nya tidens pensionärer vill ha sina liv och hur de resonerar. Nyttig kunskap för pensionärerna själva, företagen, politikerna och samhället i stort.
De som vals ut kommer att följas under flera år, via webbenkäter. Om du är en av dem som får enkäten får du gärna höra av dig till mig!
Jag tänker inte stoppa huvudet i sanden och låtsas att pensioneringen ligger eoner bort. Jag väljer att se fram emot den och fundera över hur jag vill ha den, drömma om några härliga år då jag själv får styra min tillvaro. Förhoppningsvis med min älskade Gubbe vid min sida.
Frågan intresserar mig och är något jag vill skriva mer om i Corren. Om du har tankar kring detta får du väldigt gärna höra av dig på mejlen nedan eller till 013-28 01 61.
Ps. Mer i samma ämne från min kära, numera pensionerade, kollega Eia Persson i lördagens PAUS-bilaga.