Lunchtyperna vi har på jobbet

Vad har du för lunchtyper på jobbet? Här är några jag har identifierat under mitt yrkesliv.

Dagens lunch – kan innehålla spår av rester. Vad har ni för lunchtyper på ditt jobb? Mejla gärna och berätta.

Dagens lunch – kan innehålla spår av rester. Vad har ni för lunchtyper på ditt jobb? Mejla gärna och berätta.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Krönika2023-11-22 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ängsliga. Tror att "bäst före" är detsamma som "livsfarligt efter". När andra får en impuls att äta ute hänvisar den ängsliga till att hon måste äta sin låda, med mat som tillagades i förrgår. Argument som "lagad mat håller minst en vecka i kylen" biter inte.

Ofrivillige vegetarianen. Tonårsdottern där hemma har bestämt att familjen ska ha vegetarisk matkasse. Håglöst föser han runt sojabiffar och dinkelröra, för att senare i smyg köpa en köttbullemacka från jobbautomaten.

Den djärve. Gillar att skrodera om sina exotiska anor och hivar glatt upp en burk chokladdoppade syrsor så att alla får smaka.

Frivilliga veganen. Har med alger och egna röror som hon experimenterat fram. Bjuder glatt andra runt bordet att smaka och inte sällan blir de positivt överraskade.

Multitaskaren. Äter knäckebröd och läser jobbmejl samtidigt. Alla sitter spänt och väntar på nästa högljudda tugga eftersom inga andra ljud dränker den, som de gör på ett kafé. "När kommer nästa tugga? Är mackan slut nu? Nä, där kom den!"

Komposten. 4 deciliter snabbmakaroner och 1 falukorvsskiva. Eller 7 potatisar och 3 köttbullar. Det som blev över från familjens middag kvällen före helt enkelt.

Den enerverande. Självutnämnd dietist som undervisar med mantrat: "En kalori in, en kalori ut."

Slöfocken stadd vid god kassa. Går ut på stan och kommer tillbaka med hämtmat. Gärna sushi – eller lyxhamburgare.

Slöfocken stadd vid sämre kassa. Handlar från närmsta Ica-affärs ta-det-själv-bar. Något hopjox man sneglande försöker artbestämma.

Traditionalisten. Går runt på två rätter: makaroner och falukorv eller spagetti och köttfärssås. Alla dagar i veckan. Grönsaksbehovet tillgodoses via en namnmärkt megaflaska ketchup från jobbkylen.

Stilaren. Alltid lyxigt käk, gärna viltkött, fin sås och potatisgratäng, som "blev över" från helgen.

Den ointresserade. Har med sig två kokta ägg och en burk tonfisk. Mat är överskattat.

Den sunda. Äter medelhavskost. Lax, grönsaker, olivolja och nötter. Därefter en rask 40-minuterspromenad.

Ungkarlen. Mular kebab. Varje dag. Ber om färre grönsaker men extra kebabsås. Och pommes. Och läsk.

Misslyckade bantaren. Klämmer en jordgubbsdietdryck för att några timmar senare gnaga på skrivbordet och ta fyra bitar av fredagstårtan.

Den miljömedvetna. Har fasat ut alla sina lådor i plast till förmån för sådana i glas OCH tillverkar egna bivaxdukar av gamla örngott, vilket får alla med plastlådor och gladpack att skämmas.