Det är mörka tider. Det är mycket som målas i svart. Tidöavtalet, som är tänkt att "lösa de stora samhällsproblem", är en dyster läsning. Det är hårda tag och det som sticker ut mest är nationellt tiggeriförbund, begränsad anhöriginvandring, visitationszoner och dubbla straff för gängkriminella.
När jag läser det tänker jag att den viktigaste kraften, civilsamhällets engagemang, inte går att lagstifta fram.
Vi har alla följt rapporterna om det eskalerande våldet i Södertälje. Men även i det mörkaste mörka finns det ljusglimtar. Kanske läste du Victor Bomgrens artikel om förra basketprofilen från Linköping, Petra Jacob, som sedan ett par år tillbaka driver en ideell förening för barn i ett av de värst drabbade områdena i Södertälje. Hon pratar om att vi måste kräva mer föräldraansvar, men att vi också måste skapa plattformar där barnen kan vara efter skoltid. Att förebygga är det viktigaste instrumentet. Hon säger i intervjun att hon har jättemycket hopp. Att det finns så mycket positivt i varje utsatt område i alla städer. Att det finns så stor potential. Det kanske är det jag saknar av politikerna. Hopp.
Heja dig Petra Jacob! Du ger mig hopp. Du pratar inte bara. Du gör.
Det Petra Jacob gör går i linje med det som 15 forskare i Sydsvenskan anser vara en de bästa åtgärderna mot gängvåldet. En av forskarna uppmanar regeringen: "Lokal- och civilsamhälle behöver stärkas. En viktig anledning till att kriminalitet och skjutvapenvåld drastiskt minskade i amerikanska städer i slutet av 1990-talet var att lokal- och civilsamhället mobiliserades. Stödet ska gå särskilt till lokalt förankrade organisationer som når pojkar som riskerar att dras in i kriminalitet. Unga mäns våld är uttryck för en maskulinitet och ”gatukultur” där våld används för att uppnå makt, respekt och social status." Ingen av forskarna anser att hårdare straff är en lösning.
För tre år sedan utsåg Corren för första gången "Årets Linköpingshjälte". Vi fick många nomineringar och en nominering fick våra hjärtan att slå lite extra, det var när vi läste om Siv Nordqvists arbete. Varje vecka jobbar hon och hundratalet andra volontärer på Resurspoolen med att göra livet bättre för Linköpings tusentals ensamma. De gör hembesök hos dem, de aktiverar dem, de dricker kaffe med dem och de pratar. Under 2018 satsade Resurspoolens volontärer i Linköping 18 000 timmar på att möta 10 000 människor. En samhällsinsats av gigantiska mått.
Vi tog en ofrivillig paus de två kommande åren när hela samhället drabbades av pandemin. Priser och hyllningar fick läggas åt sidan för ett intensivt arbete med bevakningen av pandemin, och det eskalerande gängvåldet med otaliga skjutningar i Linköping.
Det är ett annat Linköping vi har idag, 2022. Kanske tänkte vi då, innan pandemin, att livet efter skulle vara som livet före. Men 2022 ligger den våta tunga filten över oss fortfarande. Nu har vi en eskalerande ekonomisk kris, ett samhälle som allt mer slits isär, ett brutalt krig i vårt närområde med hot om kärnvapen och en klimatkris som inte bara har knackat på dörren utan står i farstun och trampar. Det är mycket dystert. Vi behöver det ljusa nu, att hitta människor runt om oss som outtröttligt arbetar för att göra andra människors liv bättre. Människor som sprider hopp om att det ljusa i livet finns, att vi bryr oss om varandra och vill varandra väl.
Correns mål är att driva på för ett välmående samhälle för alla. Det gäller allt vi gör, från vår journalistik till våra kommersiella samarbeten. Det var därför lätt för oss att utforma kriteriet för Årets Linköpingshjälte: Utmärkelsen ska gå till en aktör som verkar för ett välmående Linköping för alla. Priset delas ut i samarbete med Stadsmissionen i Linköping, som i år fyller 50 år.
De finns överallt runt omkring oss dessa krafter. Det gäller bara att vi ser dem. Vem eller vilka ser du som gör Linköping och för all del, världen, till en bättre plats att leva i?
Nominera den eller de, eller den organisation, som du tycker ska hyllas. Skicka din nominering direkt till mig: maria.kustvik@corren.se senast den 30 oktober.
En jury kommer sedan att vaska fram tre kandidater som vi kommer att presentera för er läsare, och alla tre blir sedan inbjudna till Stadsmissionens jubileumskonsert den 18 november där Corren delar ut priset Årets Linköpingshjälte 2022. Det ser jag framemot, ett ljus i november.
Välkommen med din nominering!