I Skäggetorp, Ryd och Berga lever nyanlända flyktingar hopträngda, ibland 2-3 familjer i en lägenhet. De vuxna kan inte plugga svenska och barnen klarar inte av sina läxor eftersom de inte kan hitta en lugn vrå där de kan koncentrera sig. Det finns inga bostäder, det vet inte när situationen ska bli bättre, det är inte någon bra start på det nya livet i Sverige.
Mindre än en mil därifrån står den gamla lantbruksskolan i Vreta Kloster tom. Anläggningen är stor och många hus användes som bostäder fram till för några år sedan. Ägaren, Region Östergötland, vill bli av med skolan men utvecklingen av området sitter fast i kommunens geologiskt långsamma detaljplaneprocess så husen kommer förmodligen att stå tomma flera år till.
Här finns utrymme för ett kreativt och snabbt agerande. Med lite upprustning skulle man kunna skapa temporära bostäder för flera hundra personer i skolans lokaler. Flyktingsituationen i Europa är extrem så nu är det dags att tänka utanför boxen och hitta okonventionella lösningar. Upprustningen av lokalerna kan kanske göras som ett arbetsmarknadsprojekt där nyanlända får betalt för att städa, måla och röja i de igenvuxna rabatterna, för att sedan få möjlighet att hyra lägenheter för en billig peng eftersom standarden inte är i toppklass. Östgötatrafiken kan ställa upp med tätare bussturer till centrum. Kommunen och Region Östergötland går ihop och skickar en tydlig signal: Vi ställer upp och hittar snabba lösningar för att förbättra bostadssituationen för flyktingarna!
Jag tycker att Sverige ska ha en generös flyktingpolitik, och jag tror att det kommer att gagna landet på sikt eftersom det ger oss stor tillgång till ung arbetskraft. Men om vi ska nå dit behöver de nyanlända få tillgång till tre saker: Anständiga bostäder, god utbildning och en reformerad arbetsmarknad som gör det lättare att få jobb. Det handlar inte om att strö ”lyx” över de nyanlända utan att ge dem de förutsättningar som krävs för att de ska kunna göra det svåra jobbet att bygga sig ett nytt liv i ett främmande land.
Bostadssituationen är mest akut. Varje år flyttar 400-500 personer till Linköping efter att de fått uppehållstillstånd. De väljer att flytta hit för att de inte fått någon kommunplacering, och för att de har släkt och vänner här. I brist på bostäder bor de hos sina landsmän. Linköping ökar visserligen sitt bostadsbyggande, men det kommer att dröja innan lägenheterna är klara och bostadskrisen för nyanlända är en realitet, här och nu.
Att använda lantbruksskolan i Vreta Kloster kanske inte är genomförbart, vad vet jag. Men, kära politiker på lokal, regional och riksnivå, hitta på något annat då! Jag vet att okonventionella lösningar inte är det genomreglerade Sveriges bästa gren, men om vi ska ta emot flyktingar på den nivå vi gör nu så måste vi göra det bra - hela vägen. Nu behövs konkreta förslag kring bostäder och arbetsmarknad. Utan ett tydligt agerande kommer de som tvivlar på att Sverige ska ta emot flyktingar bara att bli ännu fler.