Så lever vi med den tunga sorgen

Tonåringens fråga "Hur hanterar man när någon nära dör?" gav tid för reflektion så här i juletid.

Ann Hagéus förlorade sin son Gösta i tsunamin 2004. "Man behöver integrera sorgen som en del av sig själv och sitt liv." har Ann sagt.

Ann Hagéus förlorade sin son Gösta i tsunamin 2004. "Man behöver integrera sorgen som en del av sig själv och sitt liv." har Ann sagt.

Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Krönika2018-12-22 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pappa, hur hanterar man när någon nära dör? Hur går man vidare?

Stora barn, stora frågor.

Vart tog frågor som ”pappa, hur gör man ketchup?” vägen?

Nu är dottern 14 år och verkar ha insett att livet inte är evigt.

Jag var ungefär lika gammal när jag förstod det. Jag minns det som igår, det var hemma vid köksbordet, mamma stod vid köksbänken och mormor och jag satt vid bordet. Plötsligt hände något med mormor, hon kved och tog sig för bröstet, allt gick väldigt fort, mamma rusade dit, mormor föll ihop, jag fick panik och flydde till rummet intill.

Mormor återhämtade sig snabbt, tio minuter senare var allt som vanligt igen, men det var där och då jag insåg att livet är ändligt, att mormor en dag inte skulle finnas mer.

Idag har jag levt utan mormor i 24 år. Hon finns inte fysiskt, men oj vad hon finns med mig, som en ständigt närvarande ledstjärna har jag henne intill mig.

För ett år sen skrev jag här om mormor, hur nära vi stod varandra både när hon levde och nu när hon är död. Några veckor efter det kom en läsare fram till mig när vi hade kundklubbsdag här på Corren. Jag gick runt i kön och bjöd på karameller när en kvinna greppade min arm. Hon hade läst min text och kände igen sig i hur mormor talade om morfar, hur hon hade honom med sig även efter hans död.

– Jag pratar med min döda gubbe varje dag och jag är inte galen, sa hon och skrattade. Väldigt ofta, framför allt när jag tittar på tv, känns det som att han är med mig i rummet. Det låter säkert märkligt men känslan är inte så annorlunda mot när han faktiskt satt där i stolen bredvid. På så sätt är jag aldrig ensam.

Mormor gjorde likadant, hon pratade ofta med morfar om ”ditten och datten”, som hon sa, så även om hon levde 27 år utan honom så var han alltid med henne.

Det är tydligt, nu när jag själv är vuxen, att jag tagit efter mormors sätt att hantera döden.

Så när dottern ställde sin fråga i veckan svarade jag: ”Vi fortsätter ha dem med oss i livet även om de är döda. Vi minns dem, tänker på dem, talar med dem och talar om dem. Så även när farmor och farfar inte är med oss längre, när den dagen kommer, så ska vi fortsätta prata om dem och ha dem med oss i våra liv. Vi stänger inte av dom vi älskar bara för att de dör.”

Ann Hagéus har upplevt något av det tyngsta en människa kan uppleva, hon miste sin son i tsunamin annandag jul 2004, något hon skrivit om i boken ”Att leva på ändå – om sorgen efter mitt älskade barn”. I en intervju med Upsala Nya Tidning 2014 sa hon:

– Man behöver integrera sorgen som en del av sig själv och sitt liv. Man kan vara en person som bär sorg och mår bra på samma gång.

Juletid är, som andra högtider, tid att stanna upp, minnas det som varit, blicka framåt och känna tacksamhet. Då kommer tidigare jular lätt till oss, som hängde de i taket på rad i en julgirlang, där de döda nära finns med och bidrar med sammanhang, minnen och glädje.

Utan dem skulle inte girlangen hänga där lika vackert.

Så från oss på Corren till er alla, kära läsare: GOD JUL!

Julens bästa...

...musik: Midnattsmässan i domkyrkan såklart. Klockan 23 på julaftonskvällen som vanligt. Vackrare blir det inte.

...godis: Choklad. Tillsammans med köttbullarna julens viktigaste. I år ska jag försöka undvika choklad med palmolja, återstår att se hur länge det håller.

...tv: Finns ju egentligen bara ett måste och det är Kalle Anka, men riktigt bra blir tv-julen först med en serie att plöja igenom de sena kvällarna. Alla tips mottages tacksamt.

...film: Traditionell är mitt mellannamn, när det kommer till julfilm, så Love Actually och Die Hard är givna. Utan dem ingen jul.

...mat: Köttbullarna! Vi gjorde dem förra helgen, jag som rullare, hustrun som förkokare och stekare, men på julafton blir det svägerskans köttbullar. De brukar vara goda de också.

...familjemys: Har hos oss varit julkalendern senaste tre veckorna. Med tre tonårsbarn känns det som sista rycket med den traditionen, så vi föräldrar har njutit varje sekund. Lena Philipsson alldeles strålande som Lussan!

...läsning: Blir min signerade "Slaget om Troja" av Theodor Kallifatides. Hans version av Iliaden. Den har legat till sig sedan "Bokens dag" i Linköping i oktober och äntligen är det dags.

...sport: Blir premier league-fotbollen med mitt kära Tottenham. Match söndag, lördag och tisdag runt helgerna och med pånyttfödde MoussaSissoko som defensiv motor räknar jag kallt med nio poäng mot Everton, Wolves och Cardiff.