Inte allt för sällan brukar dessa önskemål mynna ut i ett fullspäckat schema med aktiviteter som ska tillfredsställa samtliga i en familj. Vi ska fånga dagen, skapa minnen för våra barn och inte minst ha något att posta på Facebook. Man ska ha kul när man gör det också.
Under semestern kan man som par uppleva en upptrappning av tjafs och bråk. Under pandemin blev Sverige ett rekord-folk i singelhushåll på grund av påfrestningen av att behöva jobba hemifrån under samma tak.
När jag frågar vad de har bråkat om så är svaret ofta “allt, vi bråkar om allt.” Par kan komma med listor på vad de stör sig på med sin partner och det handlar om allt från hur disken placeras i diskmaskinen till hur ofta någon vill ligga eller scrollar i telefonen.
Men faktum är att det ofta handlar om en enda sak. Tittar man noga på hur bråk eller tjafs börjar, kan man se ett mönster. Någon som ofta skriker under ett bråk kan ha vuxit upp med en känsla att aldrig bli hörd. Det kan därför vara bra att prata om hur vi bråkar när vi är sams.
Jag tänkte ge två vanliga exempel på vanliga tjafs som uppstår och hur vi pratar om dem. Meningen är att samtalen äger rum när vi är sams, på så sätt vet vi hur vi ska hantera dem när de uppstår.
Vanlig konflikt scenario 1:
Ibland händer det att våra barn "ut-smartar" oss. Barnen frågar först mamma och får ett nej, för att senare få ett ja av pappa. Detta kan kännas som ett övertramp av sin partner. Detta händer, men det är hur scenariot utspelar sig framför barnen. Ganska ofta blir det ett tjafs mellan föräldrarna som inte är överens om saken. Eller så förminskar den ena parten den andras beslut.
Här handlar det sällan om saken i sig. Det handlar om hur någon eller båda får sin auktoritet ifrågasatt där man förväntat sig stöd och respekt.
Lösning: Bestäm er för att ta diskussionen på egen hand. Det finns inga regler som säger att man inte kan pausa ett samtal och be om att få återkomma. Barnet ser er då som en enad front och ni känner er som en när ni i samförstånd ger den slutliga domen. Barnet får antingen hata er eller älska er ihop.
Vanlig konflikt scenario 2:
Under sommaren är ofta alkohol en het diskussion mellan par. Ofta handlar det om en partner som ofta får säga åt den andra att dricka varannan vatten. Detta scenario är dubbelt då den ena känner att hen får sin karaktär ifrågasatt och den andra sitter och känner skam för sin partner. Båda vill ha roligt, men den ena vill slippa vara barnvakt och en krycka på vägen hem. Om du tillhör de som vaknar upp och känner att du kanske borde lyssnat på din partner ändå så kan det faktiskt vara tid att ha ett samtal, innan ni hamnar i samma situation igen.
Det här är ett extra delikat ämne som trycker på mycket skuld och skam. Men det är viktigt att våga prata om hur vi förhåller oss till alkohol även om vi inte är alkoholister.
Lösning: Prata om hur ni känner när dessa situationer uppstår. Ingen tycker att det är kul att bli tillsagd att man dricker för snabbt eller mycket framför sina vänner. Bestäm er för ett signalsystem som bara ni förstår. Jobba med koder för var ni befinner er under kvällen sms:a “grön” om det är en bra nivå och “gul” nu får du chilla. Det här handlar också om att lita på att ens partner vill en väl och inte vill kontrollera dig. Det är okej att erkänna att man behöver få lite hjälp med att sätta stopp för i kväll.