Jag pratade med en vän häromveckan som är lärare. Hon berättade att det bildats två läger i lärarrummet där hon jobbar. Tre av lärarna på skolan har inte vaccinerat sig och deras kritik är hård både mot vaccinet och mot myndigheter. Till en början var diskussionerna hetsiga, men efter hand har de ersatts med isande tystnad och undvikande. ”Den ena är SO-lärare” berättade hon förtvivlat. ”Hur kan man misstro vetenskap och myndigheter och vara SO-lärare?”
För ett par veckor sedan genomfördes en demonstration i Linköping mot vaccinpasset som vi inte bevakade. Vi kände helt enkelt inte till den och var inte heller inbjudna. Jag tänker att det står för något, att många av de som demonstrerade misstror media precis som de misstror myndigheter.
I min inkorg har jag skapat en mapp för alla mejl jag har fått med olika nivåer av anklagelser och konspirationsteorier om vår covidbevakning. Den vanligaste anklagelsen är att media inte säger sanningen. Att vi mörkar.
Vi mörkar inte. Vi står inte på någons sida. I två års tid har vi bevakat pandemin och skrivit tusentals artiklar med alla upptänkliga vinklar. När vi skrev om starten av coronavaccineringen fick jag mejl från ledsna och oroliga läsare för att vi lyfte följderna av svininfluensavaccinet: ”Vem vill vaccinera sig nu?”. Det är inte vår roll att få människor att vaccinera sig. Det är regeringens och Folkhälsomyndighetens roll.
Vi mörkar inte den samlade vetenskapen som pekar på de positiva effekterna av vaccinering och vi mörkar inte biverkningar som rapporteras.
För ett par veckor sedan demonstrerade tusentals människor i Stockholm. Av det jag har sett och läst om demonstrationerna så var det en salig blandning av människor. Från högerextremister till fotbollssupportrar och småbarnsmammor, med olika grad av kritik mot myndigheter, vaccinpass och vaccin.
Den senaste tiden har tonläget skruvats upp i alla läger. Rivs vårt samhälle isär av pandemin eller blottlägger den sprickor som redan finns? Eller är det inga sprickor? Sverige har nästan 90 procent i vaccinationsgrad, bland den högsta i världen, kanske ska vi vara nöjda med det? 10 procent är en förhållandevis liten grupp.
Jag tillhör själv den stora vaccinerade gruppen som har fått min frihet begränsad på grund av andras beslut att inte vaccinera sig. Ilskan pyr och grupper ställs mot varandra. Kan vi se bortom och acceptera ett samhälle där inte 100 procent vaccinerar sig? Eller kommer detta att medföra att vi gräver avgrundsdjupa skyttegravar och misstro mot varandra?
”Tig ihjäl kritikerna!” skrev en läsare efter en insändare som ifrågasatte restriktionerna. Jag tror inte på den lösningen. Jag tror på att media måste våga spegla hela samhället och debatten, och att vi kan göra det utan att göra avkall på vad den samlade vetenskapen säger. Psykolog Daniel Västfjäll säger i intervjun att det är viktigt att människor med avvikande åsikter inte stämplas som konspirationsteoretiker eller foliehattar. Och att det är skillnad mellan debatt och fakta.
Inför det här reportaget var vi tydliga mot våra intervjuobjekt att vi vill belysa de ökade klyftorna som uppstått i debatten om pandemihanteringen. Vi vill inte skriva ett reportage där fakta och forskningsstudier ställs mot varandra, utan vi vill spegla deras oro och tankar.
På onsdag lyfts restriktionerna bort. Kvar är viruset. Kvar blir polariseringen och misstron mellan grupper i vårt samhälle.