Med majmötet inräknat så är det tre fullmäktigemöten kvar innan valet. Ambitionen är att klara av alla liggande motioner innan dess.
Fullmäktiges ordförande Lars Vikinge (C) är hoppfull samtidigt som han låter ana en viss frustration. Det här att motionerna har hopat sig är inte så bra.
För den som möjligen undrar varför det är så viktigt att motioner hanteras i rimlig tid så är det för att det är ett av få sätt som oppositionspartier har för att driva sina frågor och komma med förslag till sådant man tycker man vill förändra, förbättra och få bort.
Demokrati, kallas det.
På ärendelistan är antalet motioner – i alla fall i skrivande stund – 30 till antalet. De flesta är från 2020 och 2021, men här återfinns några som är ännu äldre.
Att motionerna hopat sig är en pandemieffekt, enligt fullmäktiges ordförande Lars Vikinge (C). De digitala mötena som hölls under pandemin fick hållas hyfsat korta och det som inte hanns med sköts på framtiden.
Nu är framtiden här. Motionshögen måste betas av. Men nu är våra folkvalda inte längre så lockade av långa kvällsmanglingar i plenisalen.
Nu är det kontorstid som gäller.
Vilket i och för sig också kan bli en politisk fråga. Om än inte precis nu. Men om stora yrkesgrupper inte kan delta i det politiska livet för att de har svårt att vara borta dagtid då är det ett demokratiskt problem.
För maj månads möte gäller start vid nio och stopp senast kl 18.
Bra eller dåligt är svårt att säga. Å ena sidan vill vi väl ha pigga politiker som tar – får man hoppas – kloka beslut. Å andra sidan är det väl också viktigt att frågorna stöts och blöts i diskussioner utan annan tidspress än den som mötesordningen anger.
En fråga som möjligen kan uppstå är hur motioner besvaras. Miljöpartiets Maria Moraes har retat upp sig på att, tycker hon, alltför många motioner får svaret att de anses besvarade. I stället för att de, som det heter på kanslispråk, ska bifallas eller avslås. Ja, eller nej, alltså.
Så kan man inte göra, tycker hon och antyder att det handlar om bekvämlighet att inte motioner utreds tillräckligt noga för att få ett klart svar på ett konkret förslag. Om det motionen föreslår inte redan finns, så kan man inte säga att den är besvarad, då ska man i så fall säga nej, säger hon och får stöd från S och V.
Återstår att se om den diskussionen får en fortsättning.