Politiken behöver ta på sig ledartröjan

Regeringens krisåtgärder under coronakrisen begränsar företagens möjlighet att verka och förbli livskraftiga. Politiker behöver lyssna på jobbskaparna, välfärdsbärarna och samhällsbyggarna – våra företagare.

Krönika2020-11-24 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiken behöver fokusera på det som avgör Sveriges framtida välstånd. Hur säkrar vi elförsörjningen, digitala kompetens, näringslivets behov av kompetensförsörjning? Hur ökar vi innovationsgraden i offentlig sektor i stället för att hindra privata entreprenörer från att utveckla verksamheten? Politiken måste styra om från symbolfrågor till verkliga samhällsproblem och framtidsutmaningar. 

Förmodligen har avståndet mellan den politiska debatten och verkligheten aldrig varit större än vad den är idag. Ta till exempel kompetensförsörjningen. Här finns stora utmaningar trots att Sverige hamnar i topp i olika internationella jämförelser kan vi inte ta vår position för given. I dagsläget har både privat och offentlig sektor svårigheter att klara sin kompetensförsörjning.

Fyra av fem jobb skapas i ägarledda företag. Vi är ett land med idéer och vilja, men ofta finns byråkratiska och onödiga regleringar som sätter käppar i hjulen för entreprenörer som vill leva sin dröm. Därför ser vi på Företagarna det som vår viktigaste uppgift att verka för att Sverige ska vara ett av världens mest entreprenörvänliga länder. 

Regering och riksdag har fattat beslut som i grunden begränsar företagens möjlighet att verka och förbli livskraftiga. Pandemin har tvingat fram restriktioner och rekommendationer. Liv och hälsa står på spel. Däremot har företagens väl och ve inte alltid återspeglats i krisåtgärderna. Mer än en gång har de visat prov på bristande förståelse för företagandets villkor.

Hur har coronakrisen påverkat vad företagare ser som de viktigaste reformområdena? Vad ser de för möjligheter och problem med kris- och stödåtgärderna som rullats ut? Det är frågor som besvaras i Företagarnas nya rapport Coronakrisen – företagarna om regeringens krisåtgärder och behovet av återstart på företagens villkor.

Underlaget till rapporten kommer från företag som svarat på frågor i Företagarnas panel. Den ger därför en unik inblick i hur Sveriges små- och medelstora företag i juni tog emot de stödpaket som fanns då.

Företagare beskriver regeringens krisåtgärder som otillräckliga och krångliga. Upp emot hälften (47 procent) av alla företagare uppger att regeringens krisåtgärder inte är anpassade för deras företag.

• Två av fem företagare (39 procent) uppger att de haft behov av stödåtgärder under coronakrisen. Tre femtedelar (59 procent) uppger att de inte har haft behov av stödåtgärder under coronakrisen.

• Under pandemin har företagen haft behov av att minska personalkostnader i stället för att säga upp personal. Det har man gjort genom att använda stöden sänkta arbetsgivaravgifter, korttidspermittering och utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader.

• Företagare beskriver regeringens krisåtgärder som otillräckliga och krångliga. Upp emot hälften (47 procent) av alla företagare uppger att regeringens krisåtgärder inte är anpassade för deras företag.

• Var tredje företagare har varit rädd för att bli återbetalningsskyldig, vilket sannolikt beror på regeringens otydlighet och kontinuerliga förändringar av stödens villkor i efterhand.

• De viktigaste politiska frågorna för Sveriges företagare just nu är Företagandets villkor och Sveriges ekonomi.

• Det område där det är viktigaste att det sker en förbättring inom är enligt landets företagare kostnaden att anställa. Över var fjärde företagare (26 procent) anser att detta är den viktigaste frågan.

Politiken behöver ta på sig ledartröjan och fokusera på det som avgör om Sverige ska vara starkt i framtiden. Det handlar också om att släppa de låsningar som gjort att prestige och blockpolitik lett till svaga regeringar och dysfunktionell politik. Men framför allt var noga med att lyssna på jobbskaparna, välfärdsbärarna och samhällsbyggarna, våra företagare.  Nya åtgärder och regler behöver anpassas för de små företagen – inte tvärtom. Om regeln visar sig leda till ökad regelbörda för de småföretagen så ska den inte införas.