Han skulle bygga en sladd av stål. Sladd är redskapet man fäster efter traktorn för att luckra upp jorden med.
Rune var trött på att dåtidens träsladdar inte höll så länge.
Det blev en U-balk av stål och hustrun Siw hjälpte till att såga järnen med bågfil till de första konstruktionerna.
Snart spred det sig på östgötaslätten vad Stark i Väderstad kommit på och bonde efter bonde ville ha en likadan sladd som Stark.
Idag, drygt 50 år senare, har 87 procent av Sveriges lantbrukare minst en Väderstadmaskin, förra året omsatte familjeföretaget Väderstad drygt 3 miljarder kronor med 1 400 medarbetare i 40 länder, varav 970 i Väderstad.
Rune Starks historia är inte bara en exceptionell framgångssaga, den säger också mycket om kraften i innovationer.
Att när du har en bra idé är himlen gränsen.
Den senaste tiden har det slagit mig så tydligt när jag rest runt i Östergötland och besökt företag i vår nya intervjuserie Onsdagsintervjun, där vi träffar näringslivsprofiler.
Östergötland är innovatörernas förlovade län.
Rune Stark var före sin tid, så som framgångsrika innovatörer är, och framstår idag, tio år efter sin bortgång, som det östgötska näringslivet personifierad.
Här föds idéer varje dag och inte sällan växer de upp till globala succéer, som Väderstad gjort och som vi sett exempelvis Sectra och IFS göra de senaste decennierna.
Jag kom att tala om detta med de unga innovatörerna Erik Söderby och Josefin Persson i veckans avsnitt av Onsdagsintervjun. De driver företaget Vissheim, där de utvecklar självbevattnande odlingsmöbler, och de hyllade miljön deras företag växer upp i.
– Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att starta ett företag än här. Det finns hjälp överallt. Mjärdevi är som ett eget universum. Alla känner alla. Vi som är ett ungt bolag har många som vi kan fråga om hjälp, sa Erik som också framhöll den hjälp de har fått av universitetets innovationsrådgivare Liu Innovation.
Ska man lista framgångsfaktorer i Östergötlands innovationsarbete hamnar förstås Mjärdevi och Liu väldigt högt upp.
Allra högst placerar jag mångfalden och närheten.
Mångfalden för att det finns så många stora, mellanstora och små företag i så skiftande branscher – från lantbruken på slätten och uppkomlingarna på Mjärdevi till världsledande teknikjättar som Saab, Toyota och Siemens.
Närheten för att det är så nära till allt i Östergötland – inte bara då till Liu och mellan hem och arbetsplats utan också till stora naturområden.
Det sistnämnda ska inte underskattas i en tid där kampen om kompetens är hårdare än någonsin och där nästan ingen längre skryter om att de jobbar 80 timmar i veckan.
Dagens yngre generation värdesätter att ha ett givande liv vid sidan av jobbet, många söker återhämtning och då är tillgången till stora rekreationsområden ofta prioriterad.
I Östergötland kan man jobba på ett företag i den tekniska utvecklingens framkant och samtidigt ha hem och natur bara några minuter bort.
Alla som jobbar med rekrytering vet att det är ett avgörande kort att kunna spela ut när det kommer till att locka till sig de skarpaste, mest innovativa, hjärnorna.
Personligen sätter jag väldigt stort hopp till innovationer för världens utveckling, inte minst när det gäller klimatet.
När informationsföretaget Bloomberg nyligen släppte sin tio-i-topp-lista över världens mest innovativa länder hade Sverige backat från andra till sjunde plats. Sydkorea, Tyskland och Finland är nu topp tre. Men vi tillhör fortfarande världens främsta – mycket tack vare Östergötland.
På onsdag möter ni Väderstads koncernchef Mats Båverud i Onsdagsintervjun – då får ni se hur han för Rune Starks arv vidare tillsammans med bland andra Runes barn Crister, Christina, Andreas och Bo.
Trevlig helg!