"Vi behöver inte vara rädda – men på vår vakt"

Alexandra Rejsmar skriver om den generösa aborträtten i Sverige – om rätten att med medicinsk hjälp avsluta en graviditet fram till vecka 18. Men så ser det inte ut överallt.

Alexandra Rejsmar skriver om rätten till abort i Sverige och vad hårdare lagar i frågan, i andra länder, leder till.

Alexandra Rejsmar skriver om rätten till abort i Sverige och vad hårdare lagar i frågan, i andra länder, leder till.

Foto: Karin Malmhav/SvD/Scanpix, Joakim Blomqvist

Krönika2023-10-06 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I delar av världen är abort brottsligt, rubricerat som mord. Samtidigt som många länder i Sydamerika väljer att legalisera abort kan vi se aborträtten nedmonteras i USA.

Min hjärtefråga är kvinnors rätt till sin egen reproduktion och sexualitet. I de mest jämställda delarna av världen är den röda tråden legaliserade preventivmedel, aborträtt och subventionerad förlossningsvård.

Med strängare lagar misstänkliggörs gravida kvinnor som får sena missfall. I El Salvador sitter kvinnor, dömda till 30 års fängelse, inne för dråp och mord. I Polen vågar kvinnor inte skriva in sig på mödravårdscentral. Stränga abortlagar leder till osäkra aborter. Även en önskad graviditet blir osäker då kvinnor inte vågar skriva in sig hos mödravården av rädsla för att anklagas för mord vid missfall. I fjol nekades en tioåring abort efter våldtäkt i Ohio.

Men är aborträtten hotad i Sverige?

Att amerikanska kvinnor åker till Mexiko för abort och kvinnor från Polen hit till Sverige talar för att den aldrig är helt säker. Innan aborter blev lagligt i Sverige for kvinnor till Polen för abortvård, där det då var en rättighet. Vi behöver inte vara rädda, men på vår vakt, när politiker börjar peta i antal veckor det ska vara lagligt.

Stigmat kring aborter har övertygat kvinnor om att vi måste känna på ett visst sätt kring en avslutad graviditet. Att abortmotståndare kallar sig ”Pro Life” skapar en känsla hos kvinnor att man avslutar ett liv. Trots att 79 procent av aborterna här utförs innan vecka 8, då embryot är mindre än en visdomstand.

Man ångrar inte ett barn, men fler skulle välja att avsluta en graviditet och skaffa barn senare om vi inte skapade för stark emotionell koppling till en celldelning. Lika okej som det är att känna sorg efter en abort måste vi tillåta kvinnor att känna lättnad och lycka.

När någon berättar för mig att de gjort slut med sin partner eller gjort en abort brukar jag ställa frågan ”firar vi eller sörjer vi”? Det skapar en tillåtande miljö för fler känslor än de som förväntas och leder ibland till oanade inre rum personen kanske inte besökt annars.

Jag vet att vi känner olika. Men det är livsviktigt att vi ser på det nyktert och värnar aborträtten som räddar många liv. I tider där politiker gärna adopterar från USA är det nödvändigt att se på upphävandet av aborträtten som ett varnande exempel. Därför måste vi fortsätta stå upp för aborträtten.