Så förvandlade vi nyhetstorka till högtryck

Varför är det ingen nyhetstorka längre sommartid på Correns redaktion? Christer Kustvik reder ut hur torkan bytts mot högtryck i nyhetsflödet.

Händelsenyheter som bilolyckan i Strålsnäs och avslöjanden som gripandet av Sargonia Dankhas misstänkte mördare och att en US-anställd läst i 110 patientjournaler är exempel på hur vi Corren ska jobba året runt, skriver Christer Kustvik.

Händelsenyheter som bilolyckan i Strålsnäs och avslöjanden som gripandet av Sargonia Dankhas misstänkte mördare och att en US-anställd läst i 110 patientjournaler är exempel på hur vi Corren ska jobba året runt, skriver Christer Kustvik.

Foto: Edith Frankova/Kristofer Sandberg/Jeppe Gustafsson

Krönika2023-07-01 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var 18 år när jag första gången klev in på Correns redaktion. Jag hade bestämt möte med sportchefen Pitas Högfeldt och hoppades få jobb som ungdomsreporter.

Det var 1990 och svenska lokaltidningar blomstrade. Men trots det, hur mycket de än blomstrade, så krymptes verksamheten väldigt varje sommar. Få ville annonsera i papperstidningen sommartid och då gjordes alla tidningar mycket tunnare. Och personalstyrkan anpassades efter storleken på tidningarna. Verksamheten växlades ner så bara det absolut nödvändigaste klarades av från midsommar till mitten av augusti.

Det var så vi själva skapade nyhetstorkan sommar efter sommar.

Numer bemannar vi redaktionen på samma sätt året runt för att klara dygnet runt-flödet på Corren.se.

Och vips så var nyhetstorkan borta.

De senaste fem veckorna har Corren.se haft årets fem bästa trafikveckor. Ni läsare har alltså läst mer i juni än någon månad tidigare i år. Nyhetstorkan har blivit högtryck.

Jag ser andra nyhetsmedier minska sina utgåvor sommartid och jag förstår inte logiken. Varför ska det journalistiska arbetet gå ner i varv just i juli? Människor som är intresserade av nyheter är minst lika intresserade i juli som i november.

Med normal bemanning kan vi granska som vanligt hela sommaren. I veckan avslöjade vi bland annat hur en regionanställd läst 110 patientjournaler och nu misstänks för dataintrång. En jätteskandal förstås. Veckan innan avslöjade vi att Sargonia Dankhas misstänkte mördare gripits i Italien.

Vi kan också ta oss an händelsenyheterna med samma styrka som vanligt. Det finns ingenting som ni läsare uppskattar mer än när vi bevakar stora händelser bra. Då läser ni alltid som mest intensivt. Det vore ju absurt om vi då valde att bevaka stora händelser sämre två månader om året.

I tisdags rapporterade vi från bilolyckan i Strålsnäs, där en bilist drabbades av att ena framhjulet lossnade. Långa köer bildades på väg 32, vi direktrapporterade från trafikkaoset och eftersom det bara var plåtskador så intervjuade våra reportrar flera av de inblandade på plats.

Precis som vi i torsdags var på plats och rapporterade från dödsolyckan i Hackefors och butiksrånet i Malmslätt.

Det är så nyhetsledande Corren ska vara, nära med de berörda människornas perspektiv i rapportering och granskning, året runt. 

Eller som budskapet i reklamkampanjen för Corren som jag frontar just nu: "Lokaljournalistiken tar inte semester".

Trevlig helg!