Noll insyn – då har vi journalister ett jobb att göra

2024 är en vecka gammalt och idag publicerar Corren vår andra granskning för året. Den om hur elhandelsbolaget Bixia har fört pengar mellan sina elpooler utan någon som helst insyn för privatkunderna.

Vd Pär Kaller och produktchef Eric Wennberg anser att Bixia har agerat korrekt. "Det var ett unikt beslut i en extrem situation", säger Wennberg.

Vd Pär Kaller och produktchef Eric Wennberg anser att Bixia har agerat korrekt. "Det var ett unikt beslut i en extrem situation", säger Wennberg.

Foto: Albin Wiman

Krönika2024-01-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bixias förklaring är att bolaget gjorde det för att elpriset för elpoolens kunder inte skulle bli orimligt lågt.

"Det som gjorts på Bixia är horribelt. Det är en gräns som gåtts över, med råge. Man kan inte ta pengar från sina kunder på det här sättet, det är ju kriminellt." säger en Bixiaanställd till Corren.

”Det ligger nära till hands att resonera i termer om avtalsbrott” säger Daniel Hult Granström, lektor i civilrätt.

Den här granskningen är ett typexempel på varför det är viktigt med granskande journalistik, varför vi på Corren väljer att satsa så hårt på det. När offentliga verksamheter formas på ett sätt så att privatpersoner inte har någon insyn alls, så som Bixia gjort med sina elpooler, då är det viktigt att vi journalister med de förutsättningar vi har, bland annat det grundlagsskyddade meddelarskyddet, bidrar till transparens och ansvarsutkrävande.

När så sker, när vi journalister ställer ansvariga mot väggen med uppgifter som inte varit kända för medborgarna, då är demokratin som mest välfungerande.

Correns granskning visar att Bixia under hösten 2022 tog ut 10 miljoner kronor från en av sina elpooler. Några av miljonerna gick in i Bixias kassa, andra användes för att blidka missnöjda kunder i en annan elpool. Allt skedde utan att elkunderna fick någon information om det. För så har Bixia bestämt att det ska vara, privatkunder ska inte behöva informeras om sådana förändringar i elpoolerna.

”Det är många som har reagerat över att det här har gjorts, men ingen har vågat säga något av rädsla för repressalier” säger en Bixiaanställd till Corren.

Vid en tvist skulle en domstol hantera ärendet med det som kallas för allmänna kontraktsrättsliga principer, säger Daniel Hult Granström, lektor i civilrätt.

”Bixia har en slags lojalitetsplikt och omsorgsplikt i förhållande till sina kunder. Man ska agera i kundernas intresse. Om man då har tagit ut pengar som egentligen skulle ha använts för att hålla nere priset för kunderna i poolen, då har man agerat på ett sätt som inte är i kundernas intresse, och det har dessutom lett till en ekonomisk skada för kunderna.” säger Granström.

Med start 2023 har Corren valt att satsa hårdare på granskande journalistik. Det betyder i praktiken att vi internt prioriterar våra resurser hårdare för detta. Fler reportrar än tidigare jobbar med granskningar och det är ett arbete som leds av vår grävchef Tina Enström.

Du som läser den här texten digitalt kan se Correns mest uppmärksammade granskningar från 2023 här. Några av dem var:

  • Prostitution på thaimassagesalonger
  • Snapchatknarket och de smugglande barnen
  • A-traktorbråket och trygghetskartan
  • SFI-läraren och propagandan
  • Neurokirurgen berusad på schemalagd arbetstid
  • “Kurdiske rävens” koppling till explosionen i Ekholmen
  • Stadshotellet som såldes till kriminella – av Kronofogden
  • Mordrättegången i Italien - 28 år efter att Linköpingstjejen Sargonia försvann
  • Janne från Åtvidaberg dog undernärd – på vårdboende
  • Hundattackerna
  • Pedofiljägarna i Linköping

2024 års första granskning publicerades förra veckan då vi berättade om Lena som blivit delvis förlamad efter en operation utförd av en neurokirurg som var trött på grund av dålig sömn. Och idag presenterar vi alltså årets andra granskning, om Bixias hantering av sina elpooler.

Det blir ett gott nytt granskningsår för alla er som läser Corren, var så säkra.