När nätshoppandet blir en stor flopp

Jag transformerades till en gigantisk lampskärm av den kinesiska klänningen jag köpt på nätet. Tur man inte är ensam om att ha floppat i sitt nätshoppande.

En kattsäng som alla missar skyr som pesten, en tavla som var mindre än ett Lypsyl, en cykelringklocka på ett halvt kilo, en krage utan bakstycke . . . Många är vi som gjort katastrofala inköp på nätet.

En kattsäng som alla missar skyr som pesten, en tavla som var mindre än ett Lypsyl, en cykelringklocka på ett halvt kilo, en krage utan bakstycke . . . Många är vi som gjort katastrofala inköp på nätet.

Foto: Privat

Krönika2021-03-31 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen skrev vi om min mycket bilintresserade före detta kollega Håkan Wasén. Han klickade hem en elektrisk domkraft via en annons på Facebook. När paketet väl landade i brevlådan, efter lång väntetid, blev Håkan förvånad – och full i skratt. "I det lilla kuvertet låg en domkraft i plast som vägde 31 gram. Att den skulle orka lyfta en bil på två ton kändes minst sagt otroligt."

Det fick mig att fundera över en del egna katastrofala inköp jag gjort på nätet.

Värst var nog den kinesiska klänningen som var så fin på den slanka modellen i Facebookannonsen. När paketet väl anlände vägde det bara några gram. Klänningen var tillverkad i . . . papper? Den var åtminstone sydd i det tunnaste material jag skådat och saknade helt fall.

Effekten när jag tog den på mig var att jag förvandlades till en gigantisk lampskärm. Klänningen stod rakt ut och på en redan voluminös kropp blev resultatet vederstyggligt. Jag slängde den i vedspisen och den förintades på en nanosekund. I efterhand kan jag ångra att jag inte sparade den, som partyhöjare.

Vitlökspressen är inte heller någon hit. Om inte klyftan snärtar iväg över köksgolvet, och man får den att ligga på skärbrädan, krävs en tungviktares muskelstyrka för att övervinna den. Resultatet blir dock inte pressad vitlök, snarare en hel tillplattad klyfta, som man får finhacka.

Har du också gjort katastrofala inköp på nätet, frågade jag mina Facebookvänner. Jadå, fick jag till svar.

"Jag trodde att jag hade köpt en vanlig ringklocka till cykeln, men den som anlände vägde minst ett halvt kilo och var fem gånger så stor som en vanlig. Å andra sidan var chipspåsen vi beställde till fredagsmyset pytteliten. Chipsen gick åt i ett nafs." (Agnes Hedberg)

"För ett par år sedan köpte jag en jättefin, superbillig tavla på Tradera. När verket kom hem krävdes örnsyn för att se motivet. Tavlan var mindre än ett Lypsyl och vi höll på att skratta ihjäl oss." (Isse Carlsson)

"Uj, det har blivit galet så många gånger. Nu senast beställde jag ett par fejk-spetskragar att bära under andra kläder. Fick dock bara framsidorna, eller baksidorna, hur man nu ser det. Inte ett helt plagg i alla fall. Vet inte riktigt vad man ska med dem till." (Josefine Sandblom)

"Jag beställde en enkel portfölj för cirka 500 kronor. Jag fick ett par solglasögon, Ray-Ban-kopior. De var kassa och åkte i soporna." (Michael Müller)

"Beställde en klänning till mig själv på Åhléns och slet ivrigt upp paketet när det kom, bara för att hitta en... prinsessdocka. Klänningen förblev borta (det var den sista i min storlek), men jag fick pengarna tillbaka OCH jag fick behålla dockan." (Agneta Trägårdh)

"Jag skickade efter ett par vandringsskor och fick en Gucciscarf. Det var första och sista gången jag skickat efter nåt från Kina." (Madelene Ankarås)

"När näthandeln kom köpte vi både det ena och andra. Skor som höll nån vecka. Ett set att förvara kläder i, till garderoben. Det gick sönder bara man tittade på det. Så vi slutade. Bättre att betala lite mer och få det man vill ha." (Mia Möller)

"Ville ge min katt en skön lyxig bädd, men ack så fel det blev. Tror du katten blev glad? Icke, den luktade så konstigt att katten vägrade sätta sin tass i den. Gav bort till kompisens katt som omgående också ratade den." (Ingegerd Andersson)

Ps. Har du också gjort knasiga inköp? Mejla mig och berätta. Helst med bifogad bild!