För det där med att ställa in sin skärm så man syns, det är svårare än man kan tro. Ledamöter har stundom visat upp endast delar av ansiktet som hakan, pannan eller ena delen av ett par glasögon. Ibland ligger fokus på en slips eller en tjusig tröja. Detta trots en stående anmodan från presidiet om vikten av att ledamöterna ska visa sitt ansikte. Vikten av att veta vem som tar besluten kan inte nog överskattas.
Ärendelistan detta fullmäktigemöte är lång, men mötestiden ovanligt kort. Endast fyra timmar.
Ordförande Lars Vikinge (C) räknar med att många ärenden skjuts framåt. Svårigheten att förutse smittläget är skälet till förkortningen och ordförande Vikinge valt att korta mötet. Allt enlig principen; ju kortare möte desto mindre tid för smittspridning.
Ärendelistan innehåller flera stora ärenden. Exempelvis ska kommunens nya klimat och energiplan antas. Det är inget litet ärende och alla nämnder och kommunala bolag har haft det på remiss.
De flesta hejar på och tycker att förslaget i sin helhet är bra, men vissa invändningar finns. Som att Tekniska verken tycker att kommunen i högre grad borde ha samarbetat med universitet för att understryka programmets vetenskapliga grund.
Om programmet antas av fullmäktige – allt annat vore en skräll eftersom Alliansen och S är eniga – så innebär det att solelsplanen från 2018 förpassas till historien. Även om de angivna målen i den, också ska finnas med i den nya planen.
Målet med klimatarbetet för Linköping är att nå ett netto-noll-utsläpp av växthusgaser senast 2045. Precis det mål som Sverige har. Det är Miljöpartiet inte nöjda med alls. Alldeles för låg ambition, enligt Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet. Hon säger att Linköpings ambition alltid har varit att ligga steget före, men att lägga sig på samma mål kan knappast sägas var det, tycker hon.
Partiet har tagit fram ett eget förslag som, enligt Hovenberg, har ett högre satt mål och ligger i linje med vetenskapen. Om fullmäktige ger det förslaget tummen ner, så kommer partiet att reservera sig till förmån för sitt eget förslag.
När det gäller frågor om klimat och miljö så brukar dessa höja temperaturen i fullmäktigesalen åtskilliga grader. Sverigedemokraterna är det parti som oftast intar en diametralt annorlunda ståndpunkt än alla andra partier. När det gäller klimatförändringar har de, som enda parti, ifrågasatt om de överhuvudtaget finns.
När en av mandatperiodens hetaste, kanske faktiskt den allra hetaste, klimatdebatter hölls i april förra året så spräckte den alla tidsramar som fanns för det mötet.
Bland annat framförde Jörgen Ring (SD) åsikten att betingelserna för ett gott liv på jorden aldrig varit bättre än nu. Hela diskussion fick till slut Christian Gustavsson (M) att lite matt ställa sig frågan om fullmäktige just diskuterat huruvida jorden var platt eller inte?
Ett annat ärende som sannolikt, om tiden räcker till, kommer att debatteras, är den nya trafikplan som kommunstyrelsen sa ja till 15 februari. Nu ska fullmäktige ta det slutgiltiga beslutet.
Grundtanken i planen är att ge mer plats till gående och cyklister i innerstaden genom att stänga av Storgatan helt för biltrafik och – i alla fall på sikt – få ett stort sammanhängande torg.
Bilar och bussar måste därmed flytta sig.
En stor förändring, kanske den största sedan parkeringsplatserna på Stora torget försvann, sa en påtagligt nöjd Muharrem Demirok (C), kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, efter beslutet i kommunstyrelsen.
Den här planen har fått kritik från Linköpingsbor för att den inte skulle ta hänsyn till att alla inte kan gå eller cykla. En och annan förutspår att trafikplanen blir cityhandelns snara död.
Muharrem Demirok är inte orolig. Han säger sig kunna lugna oroliga Linköpingsbor med att det inte blir svårare, utan nästan lättare att ta bilen till stan med den nya trafikplanen. P-platserna ska, utlovas det, bli fler. Dessutom ska vilsna bilister få hjälp att hitta lämplig parkering.
När det gäller trafik och bilar så finns det inget parti som mer än Sverigedemokraterna – när tillfälle gives – framhåller hur viktig bilen och transporter är för samhället.
I deras partiprogram står: ”Trafiken ska även flyta på smidigt inne i centrum, därför kommer vi motsätta oss åtgärder som ämnar att hindra framkomligheten i Linköpings tätort.
Det låter som att det kan bli debatt.
Tisdagens kommunfullmäktige i Linköping kan du följa via vår liverapportering på Corren.se