Hållbarhet gynnar affärerna

Hållbarhet ska inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Frida Boklund.

Frida Boklund.

Foto: Daniel Wiktorsson DWdesign

Krönika2021-04-13 07:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är i pandemins kölvatten med om en gemensam resa som kan lära oss mycket. Ta till exempel hållbarhetsarbete. När vi växlar upp det, vilket vi behöver göra, kan vi dra nytta av de nya erfarenheterna från pandemin. 

Vi vet nu att distansarbete går alldeles utmärkt, vi ersätter seminarium med webinarium och hittar helt nya umgängesformer med kollegor och vänner. Vi upptäcker att det fungerar bra, men att det kräver bättre rutiner.  Delar av detta kommer vi att vilja behålla, eftersom någon dags distansarbete i veckan kan öka livskvaliteten, göra det lättare att få ihop livspusslet och minska arbetsresornas klimatpåverkan.

I en helt färsk rapport från Företagarna kan vi också konstatera att småföretag i Sverige vill arbeta mer aktivt med hållbarhet. Det ska vara enkelt att göra rätt och bidra till minskad miljöpåverkan. För att småföretagen ska lyckas behöves det ett klimatpolitiskt ramverk, åtgärder och framtida insatser måste vara förankrade i deras verklighet. 

9 av 10 småföretag anser att det är viktigt för företag att ta samhällsansvar och bedriva hållbarhetsarbete. Dessutom märker man att det gynnar affärerna. Men för att lyckas hela vägen behöver företagare ha stöd och kunskap. Många efterfrågar tydliga och enkla spelregler och goda förebilder i offentliga organisationers hållbarhetsarbete.

I flera av Europas största städer konstateras att luften är påtagligt bättre nu, med minskad trafik och mer begränsade utsläpp från industrin. Just nu sker det på fel grunder, för att verksamheter står stilla. Hur kan vi ha kvar de positiva effekterna när vi i övrigt återgår till det nya normala? 

Jag ser fram emot ett större tryck från företag, politiker och medborgarna för att få bort de smutsigaste transporter – här behövs förbättrad infrastruktur och bättre tillgång till klimatsmarta alternativ, som biodrivmedel, energieffektivisering och elektrifiering. 

Skatter kan också fungera som ett verktyg för att prissätta miljöskadliga utsläpp. Då krävs dock att politiken är tydlig med gröna skatters syfte och att skattens utformning uppnår de avsedda effekterna. I Sverige finns ett antal skatter som kallas för miljöskatter som i själva verket är ineffektiva som verktyg för minskad miljöpåverkan. 

När vi återstartar Östergötland, Sverige och Europa igen måste vi minnas att marknadsekonomi ger incitament för effektiviseringar och innovation – och rätt utformade kan skatter bidra till, istället för att hämma, sådana incitament.

Hållbarhet ska inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet. Minskad klimatpåverkan sker inte genom minskad tillgänglighet eller upphörd ekonomisk aktivitet länder emellan. Innovation, export av klimatsmarta tekniker och internationella åtaganden bidrar till omställningen. Låt oss färga världen grön!

Frida Boklund är regionchef Företagarna Gotland, Småland och Östergötland