Fy för F – sätter spår för livet

Att bli stämplad som underkänd sätter spår för livet.
Att ta bort F löser inte problemen, men är en bit på vägen.

Efter nio år i svensk grundskola är det tufft att bli underkänd.

Efter nio år i svensk grundskola är det tufft att bli underkänd.

Foto: Doug Olson

Krönika2025-01-28 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Iklädda strukna skjortor och somriga klänningar sätter sig niondeklassarna förväntansfullt i aulan för sista gången under högstadiet på en skola någonstans i västra Östergötland.

”Den blomstertid nu kommer” och ”Sommaren är kort” hinner avverkas innan rektorn med myndiga steg äntrar scenen.

– Det är med stolthet jag kan berätta att vi har 86 procent som går ut med godkänt. Både elever och lärare har gjort ett fantastiskt jobb, säger han och fingrar på sin fusklapp.

De 86 procenten av tonåringarna i bänkraderna sträcker på sig. Att sluta på topp är ju grymt.

På samma bänkrader sitter ett antal niondeklassare som också klätt sig fina den här speciella dagen, men som just fått höra av sin egen rektor att de inte duger. Det är de 14 procenten som fått F i betyg.

Jag minns hur det kändes när jag kuggade på uppkörningen. Om det berodde på nervositet eller okunnighet vill jag låta vara osagt, men jag råkade köra mot rött i en korsning.

– Eftersom du ändå hade blivit av med körkortet så får du inget, sa den bistra uppkörningsmannen från Trafikverket.

Jag mådde fruktansvärt dåligt i flera veckor efter uppkörningen. Misslyckandet innebar att jag fick tacka nej till årets sommarjobb.

Att inte lyckas med det man önskar kan kännas tufft. Men att få det på papper och stämplat i pannan sätter spår för livet. Särskilt om det är ett bevis på att de senaste nio åren, största delen av en människas barndom, underkänts. Det finns en stor risk att en elev med F i betyg definierar sig som en misslyckad person.

Under mina år som lärare mådde jag dåligt varje gång jag tvingades skriva in ett F i betygskatalogen. Särskilt om jag visste att eleven som blev underkänd hade kämpat i skolan, men ändå inte lyckats nå ett E.

För de som blivit underkända i ett eller flera ämnen väntar introduktionsprogrammet på gymnasiet. Här kan man läsa klart högstadiet, ofta parallellt med att man studerar gymnasiekursen.

Men F-betyget har gjort att introduktionsprogrammet under några år varit det största programmet på Mjölby gymnasium. Det blir F i betyg både till systemet och Mjölby kommun.

Regeringens förslag att ta bort F-betyget kommer inte en dag för sent. Men om införandet av ett tiogradigt betygssystem ska få någon verkan bör det ske parallellt med ytterligare satsningar på skolan. Annars blir det ännu en regering som försökt lösa skolans problem med ännu en skrivbordsprodukt.

Och det är hög tid att sluta stämpla barn som misslyckade. Även de som har det svårt med inlärningen ska kunna känna sig stolta när de sitter på avslutningen i årskurs 9.