Fantastisk nyhet för Linköping

Hattrick cup är så mycket mer än bara fotboll och många lag. Hattrick cup formar alla inblandade, det är föreningsliv när det är som bäst.

Elvaåriga Elin Agnarsson Carlsson från Linghem var strålande glad över priset som matchens stjärna.

Elvaåriga Elin Agnarsson Carlsson från Linghem var strålande glad över priset som matchens stjärna.

Foto: Christer Kustvik

Krönika2019-04-20 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En fotbollsturnering som inte räknar resultat, där lagen peppar varandra och den med bäst beteende får pris som matchens stjärna – kan det va nåt, kan det påverka attityder och beteenden på riktigt?

Absolut! Hattrick cup jobbar så och har på kort tid utvecklats till Linköpings snabbast växande ungdomstävling .

– Man hör ofta ”det är så svårt att få sponsring”, men så är det inte för oss. Det är lätt att få företag att vilja vara med när vi visar att vi vill göra skillnad på riktigt.

Peter Myrgård, ordförande i fotbollsnätverket Hattrick, tittar nöjt på företagsnamnen som är tryckta på ”Matchens stjärna”-tröjorna och fortsätter:

– Det vore nog svårare om vi kom med idén ”vi ska gå upp i division 3 och du kan få en skylt på arenan för 15 000”.

Jag möter Peter på Pema Arena i södra Linköping. Det är söndag och andra dagen av Hattrick cup. Turneringen har bara funnits i två år men har redan samlat 92 lag från 33 föreningar.

En formidabel succé bara det, men Hattrick cup är så mycket mer än bara fotboll och många lag.

Hattrick cup är föreningsliv när det är som bäst.

För några veckor sedan, när SVT-dokumentären om Josefin Nilsson premiärvisades, skrev jag om kvinnojouren Ellinor och tjejjouren Beata i Linköping.

När jag då diskuterade med jourens Katarina Strömfelt om vad som kan göras för att ändra människors attityder och beteenden sa hon:

– Föreningslivet är en arena för att nå människor i unga år och lära dem hur vi ska bete oss mot varandra.

De orden ringer i mitt huvud, och får mig att le, när jag går runt på Pema Arena den här söndagen.

Jag har följt idrotten hela mitt liv – det Hattrick gör för att ändra attityder och beteenden, så konsekvent som man gör det, är nytt för mig.

Att inte räkna resultat är inte nytt, men mycket annat är det.

Hattrickringen är ny. Att samla båda lagen hand i hand i en ring före och efter match, och innan avspark föra ihop dem med händerna i mitten så som lagen annars gör var för sig. Gör kanske ingen dramatisk skillnad men symbolvärdet är tydligt.

Matchledare i stället för domare är nytt. Matchledarna talar inför lagen före match om hur spelarna bör uppträda och berättar att den som visar upp bäst attityd och beteende i matchen belönas med priset ”Matchens stjärna”.

Att inspirera till jämna matcher är nytt. Om något lag är överlägset ett annat uppmanas det bättre lagets ledare att ändra fokus eller göra förändringar i laget som kan göra matchen jämnare.

– Jag hade ett resonemang med en ledare efter att hans tjejer hade vunnit med 12-0, berättar Peter Myrgård. Jag frågade ”Är du nöjd?”, han sa ”Ja jäklar vad de körde tjejerna!”, då sa jag ”Vi stimulerar jämna matcher, det är ett av cupens särdrag, du tror inte att du kunde ha påverkat det?”, då svarade han ”Nej jag kan inte hålla igen tjejerna”. Jag sa ”Du jag har spelat fotboll i 30 år, det går. Om du mäter annat, sätter fokus på passningsspel och placerar målskyttar som backar, så går det. Man behöver inte förnedra sina motståndare.”

På en av planerna ser jag elvaåriga Elin Agnarsson Carlsson från Linghem utses till matchens stjärna.

Efteråt strålar hon av lycka när jag frågar henne om priset.

– Jag tror jag fick det för att jag peppade mina lagkamrater bra. Jag blev jätteglad.

Brukar du peppa andra?

– Ja. Jag brukar säga att de är jätteduktiga och att de ska göra sitt bästa och ha kul.

Varför gör du det?

– För att de inte ska känna sig dåliga, så de förstår att vi alla gör vårt bästa.

Märker du någon skillnad när du peppar?

– Ja, vi får mer energi i laget.

Peppar du även vid sidan av idrotten, i skolan till exempel?

– Ja det gör jag. Jag gör nog det hela tiden.

Vad tycker du om hattrickringen, att hålla motståndarlaget i hand före och efter match?

– Det är bra, då kan man säga att de också är bra och att vi alla har gjort vårt bästa.

Det kan tyckas vara simpel symbolik att hålla varandra i handen och premiera gott uppförande, men självklart är det så att om barnen lär sig att uppträda bra mot varandra på fotbollsarenan så tar de med sig det ut i övriga livet.

Enligt Riksidrottsförbundet har närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening.

Katarina Strömfelt på kvinnojouren har rätt – tillsammans med skolan är det här i föreningslivet det finns störst möjligheter att förändra attityder och beteenden.

Hattrick är från början ett samarbete mellan BK Kenty och Hjulsbro IK men fler föreningar har nu anslutit sig till styrelsen. Klubbarnas A-lagsspelare, både damer och herrar, engageras som förebilder.

Överskottet från Hattrick cup används bland annat till att arrangera specialträningar som är först-till-kvarn-öppna för spelare från alla Linköpingsföreningar.

På Pema Arena möter jag också Anja Gatu, tidigare sportjournalist på Sydsvenskan i Malmö, som är där och på ett annorlunda sätt gör PR för sin barnbokserie om fotbollsspelarna Kosse (Asllani), Marta och Therese (Sjögran).

– Vi har fått till ett samarbete med Sisu, ÖFF och Hattrick cup där vi erbjuder högläsning och samtal mellan matcherna. Barnen tar med sig mellis och kommer in och lyssnar på mig. Det blir bra samtal, som till exempel historien om Kosse, den börjar med att hon fuskar för att få spela med sina bröder. Det var hennes chans för att få spela. Där är barnen aldrig eniga om det, just i det fallet, var rätt eller fel av Kosse att fuska. Det är klart alla är överens om att man inte ska fuska men om man som Kosse blir utestängd, hur ska hon då göra för att få vara med?

Hattrick cup är nydanande på många sätt och ett riktigt lyckopiller för en idrottsfantast som jag.

– Ett av våra mål är att få Linköpingsfotbollen att samarbeta mer. Det har man saknat tidigare, säger Christian Jonsson, kanslichef i Hjulsbro IK.

Peter Myrgård ser många möjligheter:

– Gemensamt kansli? Varför inte? Gemensam ledarträning? Varför inte? Gemensam cup? Varför inte? Var går gränsen? Den finns inte.

Oftast hör vi bara "vi ska vinna guld", "vi ska upp i allsvenskan", "vi ska bli bäst" när idrotten luftar sina drivkrafter.

Nätverket Hattrick är starten på något helt annat, där en tydlig, modern värdegrund formar, inte bara barnen och ungdomarna, utan även de vuxna och samarbetet mellan föreningar och näringsliv.

För mig framstår Hattrick som det bästa som hänt Linköpingsidrotten på år och dar.