Digitala möten – här för att stanna

Hur snabbt kommer vår vardag bli till vad som tidigare var science fiction?

Krönika2021-09-21 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänker på den dagen då den digitala tekniken har kommit ifatt IRL – in real life, i verkliga livet – och blickar, detaljer i kroppsspråk, stämningen i rummet, fniss och suckar, småprat och oväntat nätverkande fångas upp lika självklart i det digitala som det analoga. Då var och var annan har en superhögupplöst skärm stor som en vägg, eller VR-headset i nivå med Matrix. Jag skulle gissa på runt 20 år, vilket förmodligen är snabbare än vad många tror. 

Men vad händer fram till dess? De digitala mötena är här för att stanna, det är jag säker på, men Coronakrisens effekter på vår möteskultur är kanske inte så genomgripande som man tänker. Ja, vi kommer i större utsträckning använda oss av digitala möten, för att tjäna tid från resande, för att möjliggöra snabba träffar mellan människor på olika platser, för information utan så mycket interaktion. Därmed inte sagt att digitala möten kommer att ta över. Jag lutar mot tvärtom. Det finns en stark längtan efter att få träffas, vi lider snarast av mötesabstinens. 

När jag frågar Företagarnas medlemmar är erfarenheterna av digitala möten blandade. En del uppger att det blivit färre möten och mer tid för att få saker gjorda. Andra säger att det blivit fler möten därför att de är så lätta att sätta upp. Vissa menar att digitala möten är effektivare, till exempel för att många tänker sig för en eller två gånger innan de slår på mikrofonen för att säga något. Andra tycker att det är mindre effektivt – trassel med ljud, bild och uppkoppling, och för att det ibland är lätt att syssla med annat både framför och bredvid skärmen medan mötet pågår.

Men om det är comeback för mötena efter pandemin, finns det annat som kommer ha förändrats mer beständigt.

– Företag kommer att anpassa produktionskedjan så att man inte är beroende av leveranser från ett enda land.

– Den pågående trenden med automatisering kommer att stärkas för att minska känslighet för pandemier – inom allt från tillverkning och administration till transporter och varuleveranser.

– Patientnära provtagning med omedelbara digitala svar kommer att utvecklas och spridas, kanske i hemmet som morgonrutin när situationen kräver det.

– Kanske behåller vi en ökad vana och en större insikt om värdet av att tvätta händerna.

I övrigt kommer mycket att gå tillbaka till som det var innan Corona. Inte minst när det gäller möten och event. Kanske tar det ett tag innan vi vågar lita på att smittspridningen upphört, och kanske måste vi igenom ytterligare en smittvåg under hösten. Men sedan är vi tillbaka. För vi är människor och vi älskar att träffas i olika former. Och än är det science fiction att kunna göra det på riktigt, men genom en skärm.

Frida Boklund är regionchef Företagarna Gotland, Småland och Östergötland.