Det är en fråga som är med oss varje dag på redaktionen då varje reporter, redaktör och chef har kravet på sig att leverera en jämställd bevakning.
Svaret, och drivkraften, är: För att vi är för ett jämställt samhälle, vi är övertygade om att vår bevakning kan påverka samhällsstrukturer och det är affärsmässigt avgörande för oss.
Vi har jobbat med det här i perioder i flera decennier. Tidigare räknade vi bilder och artiklar för hand och vi såg alltid att så fort vi vilade från det så föll allt tillbaka i gamla vanor.
Sedan 2021 mäter vi digitalt hur många män och kvinnor som nämns i våra texter. I januari-februari 2021 innehöll våra nyhetstexter, de allmänna texterna från alla våra kommuner, 34 procent kvinnor. Samma period 2022 hade vi ökat till 36 procent och januari-februari 2023 var vi uppe i 42 procent.
Nöjda med det? Verkligen inte. Målet är 50 procent. Och då inte bara i de allmänna texterna utan på alla våra avdelningar.
Det här är ett arbete som kräver sin insats av oss varje dag. Det samhälle som vi granskar och skildrar är inte jämställt. Det är fler män än kvinnor i beslutande positioner i samhället och det är fler män än kvinnor som är talespersoner.
Så hur göra? Ja, inte sällan ber vi helt sonika om att få tala med en kvinna i stället. Som vår reporter Fredrik Sandberg för en tid sedan sa till en verksamhet vi ville skriva om: "Ja, vi vill skildra detta och vi vill då att ni plockar fram en kvinna som talesperson ur er organisation."
Sagt och gjort. En kvinna plockades fram och vi skrev.
Om vi bara följer nyhetsflödet som det serveras för oss, med pressmeddelanden och händelser, så rasar andelen kvinnor direkt. Då blir vi bara en spegel av det ojämställda samhälle vi lever i.
Ska vår affär vara hållbar så måste vi vara bättre än så. Vi måste skapa en journalistik som är angelägen för hela samhället, inte bara delar av det.
Och när det affärsmässigt viktiga driver fram en mansdominerad bevakning, som exempelvis vår bevakning av LHC:s SHL-lag, så ställer det högre krav på jämställdhet i den övriga bevakningen.
Vi bevakar inte Linköping FC intensivt för att de är kvinnor. Det gör vi för att våra läsare kräver det av oss, det är alltså viktigt för vår affär. Detsamma gäller skidprofilen Ida Dahl från Mantorp som blivit en stjärna många vill följa i takt med SVT:s satsning på långloppscupen.
Har du tips på en kvinna som vi borde berätta om? Tipsa oss då gärna på tipsa@corren.se.