Corren utökar redaktionen i Mjölby

Chefredaktör Christer Kustvik om Correns utökning i Mjölby och varför det görs besparingar på papperstidningens produktion och distribution.

"Händer det något i vår område som berör många så ska Corren vara nyhetsledande hela vägen" skriver Christer Kustvik. Bilderna visar några av den senaste tidens rapporteringar kring sprängningen i Ekholmen och Epa-ungdomar i Ljungsbro.

"Händer det något i vår område som berör många så ska Corren vara nyhetsledande hela vägen" skriver Christer Kustvik. Bilderna visar några av den senaste tidens rapporteringar kring sprängningen i Ekholmen och Epa-ungdomar i Ljungsbro.

Foto: Victor Bomgren/Julia Djerf

Krönika2023-10-12 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag hade en läsare på tråden förra veckan, en mångårig prenumerant som ville klaga på försämringar av papperstidningen. Det landade i ett samtal där läsaren i slutet sa: "Det här resonemanget köper jag fullständigt Christer, det borde du skriva i tidningen så fler får det till sig."

Okej, jag gör ett försök.

Förenklat kan man säga att Corren står på två ben just nu: Ett digitalt som växer kraftigt, i augusti nådde vi 299 000 läsare per vecka enligt Orvesto internet, och ett papper som minskar kraftigt och blir alltmer kostsamt för oss.

Den digitala tillväxten har gjort att vi under 2023 utökat redaktionen, bland annat genom att rekrytera en ny grävchef, och nu tar vi ytterligare ett steg när vi från 1 november utökar redaktionen i Mjölby. Tre medarbetare ska bli fyra när Sune Johansson, Annica Hesser och Fredrik Sandberg ska få sällskap av ytterligare en kollega. Förutom dessa fyra så bevakas sydvästra länet också av våra frilansreportrar Lovisa Lindstrand i Ödeshög och Marlene Ericsson i Boxholm.

De här satsningarna möjliggörs som sagt av den starka digitala tillväxten. Men skulle vi låta den finansiera papperstidningens ökade kostnader så skulle vi snart inte finnas som redaktion. Papperstidningen måste bära sina egna kostnader och det är därför vi tvingas spara på den när de kostnaderna rusar. 

undefined
En av höstens största granskningar har skildrat trygghetsarbetet i Linköping och då specifikt i Ljungsbro där epa-ungdomar har skapat mycket oro bland de boende.

En sådan besparing gjordes i våras när vi började trycka tidningen klockan 20 i stället för 23. Framför allt har det drabbat sportläsarna då vi inte får med sena matcher, men det sparade oss många nödvändiga miljoner på helårsbasis. En annan besparing som rör papperstidningen är att vårt distributionsbolag Svensk Hemleverans beslutat att sluta distribuera papperstidningen i de mest kostsamma områdena. Den här översynen av distributionsområden görs av alla mediekoncerner just nu och kommer att fortsätta göras de närmaste åren. Det är tuffa besparingar men de är nödvändiga för oss och gör att papperstidningens livslängd förlängs, om än inte i alla områden.

Vi ser idag att papperstidningen inte kommer finnas för evigt. Svenska dagstidningars pappersupplagor minskar, vilket gör att kostnaderna ska fördelas på färre prenumeranter, samtidigt som många nyhetssajter ökar kraftigt. Därför är vårt fokus att förbereda oss på en helt digital tillvaro.

Och för Correns del ser utvecklingen mycket ljus ut. Vi har under 2023 tagit stora kliv i hur många som nås av vår journalistik. I augusti 2022 nådde Corren.se 137 000 läsare i veckan, enligt Orvesto internet. Samma period i år nådde vi 299 000 läsare. Det är en ökning vi är både stolta och glada över. Men vi är inte nöjda där. Vi ser att om vi gör den journalistik vi tror på, som vi märker att ni prenumeranter tar del av, så strömmar läsare till oss, gamla som nya.

undefined
Sprängningen i Ekholmen är en av höstens största nyhetshändelser som Corren har bevakat intensivt.

Vad är det då för journalistik vi tror på?

Man kan förenkla det till två punkter:

  • Granskande journalistik. Corren är Östergötlands största nyhetsredaktion. Det är vi som har bäst muskler för att granska och fördjupa. Vår satsning på ett grävnav, med en grupp granskande reportrar som kärna men där hela redaktionen är involverad, har bara varit igång ett par månader men redan resulterat i flera omtalade granskningar.
  • Stora nyhetshändelser. Det kan vara allt ifrån senaste tidens gängkrig och skolnedläggningar till stora sport- och nöjesevenemang. Händer det något i vårt område som berör många så ska Corren vara nyhetsledande hela vägen.

Gör vi detta bra så fylls Corren med en stark och engagerande lokaljournalistik.

Papperstidningen tjänar oss väl, och har så gjort sedan 1838, men när vi nu ser att den inte kommer finnas för evigt så måste vårt fokus ligga på innehållet; den starka, engagerande lokaljournalistiken.

Fortsätter vi att utveckla den så är jag övertygad om att Corren lever vidare i Östergötland minst 185 år till.