Så skriver journalisten och landsbygdsdebattören Po Tidholm i inledningen av ”Läget i landet – 89 tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror”.
Tyvärr har han ju helt rätt, Tidholm.Tyvärr har många svenskar den bilden av landsbygdsbor.
Lika rätt har Tidholm när han skriver ”Det verkar som om att ju mer urbaniserat Sverige blir, desto starkare blir behovet av att definiera landsbygden som en motsats till staden. Både i egenskap av motpol i berättelsen om den moderna nationen och dess agrara ursprung, men också därför att den urbana människan behöver en landsbygd att vila upp sig i när det ska firas semester.”
Klyftan mellan stad och landsbygd driver utvecklingen i svensk politik just nu. När landsbygdsbefolkningen tappar framtidstron röstar den emot de etablerade och tidigare starka fästen för arbetar- och landsbygdspartier förvandlas till helt andra fästen.
Po Tidholm, med förflutet på bland annat Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Aftonbladet, har de senaste åren profilerat sig som en av landets främsta landsbygdsdebattörer.
”Läget i landet” är 89 knivskarpa betraktelser som känns i magen, så som vassa samhällsbetraktelser ofta gör. Ett valår som detta är det svårt att hitta mer angelägen läsning.
4 juni talar Tidholm i Linköping, i ett landsbygdsseminarium arrangerat av nätverket ”Hela Östergötland”. Jag kommer att vara samtalsledare då och det är i det förberedelsearbetet jag nu läser Tidholm.
I landets största städer rullar Sverige på som aldrig förr med låg arbetslöshet, hög levnadsstandard och en väl utbyggd service på de flesta områden. Det är i den världen de flesta svenskar bor. År 1800 bodde 90 procent av svenskarna på landet och 10 procent i städerna. Idag är det ungefär tvärtom, 85 procent bor i städerna och 15 procent på landet.
Det allvarliga, som Tidholm pekar på, är att detsamma gäller våra folkvalda. Våra riksdagspolitiker tillbringar sin mesta tid i den välmående, optimistiska delen av landet och självklart färgas deras politik av det.
Tidholm lyfter ett exempel med Fredrik Reinfeldt, som ju måste ses som en stark företrädare för det svenska etablissemanget.
”Landsbygden producerar fortfarande mat, energi, timmer och stål, men ändå var det inte länge sedan Fredrik Reinfeldt satt i en panel i Davos och sa att industriproduktionen i Sverige är ´basically gone´ (praktiskt taget bort) och att ingen längre jobbar i industrin. Faktum är att 600 000 svenskar arbetar inom tillverkning, det är vid sidan om handelsanställda den enskilt största näringssektorn i landet.”
Skrämmande och därför viktigt att synliggöra.
Etablissemanget har en bild, verkligheten är en annan.
Som journalist på en av Sveriges största dagstidningar, och dessutom boende i en större stad, är jag definitivt en del av etablissemanget och en av dem som måste jobba aktivt för att skaffa mig en rättvis bild av landsbygden.
Lyckligtvis har jag ett arbete där landsbygden är ständigt närvarande. I en landsortstidning som Corren går den som en nerv genom hela innehållet där vi varje dag skildrar landsbygdsfrågor på olika sätt. I nyheter och reportage såväl som i opinion och insändare.
Östgöta Media, där Corren ingår, har idag lokala redaktioner på tio orter runt om i Östergötland och på ytterligare fyra i nordöstra Småland.
Det är vi väldigt stolta över.
Fri press och journalistisk närvaro är en grundbult i en väl fungerande demokrati och i en tid där många andra verksamheter har lämnat landsbygden är vi glada att finnas på plats i Linköping, Motala, Mjölby, Kisa, Åtvidaberg, Vadstena, Norrköping, Finspång, Söderköping, Valdemarsvik, Gamleby, Västervik, Vimmerby och Hultsfred.
Den lokala närvaron är totalt avgörande för oss. Vårt existensberättigande. Det är vår lokala journalistik våra prenumeranter betalar för och det är det våra 155 journalister jobbar med varje dag när de granskar de lokala makthavarna, läser de kommunala handlingarna och skildrar och rapporterar om det som händer i närområdet.
När vi lyfte fram det lokala materialet i A-delen för ett par månader sedan så var det en del i att synliggöra den journalistiken mer. Roligt därför med alla kommentarer jag fått sedan dess från Linköpingsbor som säger att de nu läser mycket mer om de andra orterna.
Vi är många som behöver öppna våra ögon för landsbygden och människorna som bor och verkar där.
Idag känner många landsbygdsbor sig som åskådare i det Sverige som går bättre än någonsin.
Vi behöver alla hjälpa till att fylla igen den enorma klyftan som skapats mellan stad och landsbygd.
Nätverket Hela Sverige, där Hela Östergötland ingår, jobbar för just det och det är skälet till att vi i Östgöta Media ställer upp som samtalsledare i flera av deras landsbygdsseminarier i Östergötland.
På sidan helasverige.se går det att läsa hur nätverket vill att landsbygden ska se ut:
* Att det är nära till mataffären, bankomaten och apoteket. Att det finns skola, dagis och sjukvård på nära håll.
* Att affärsägaren kan sätta in dagens kontanter på ett säkert ställe.
* Att entreprenören och företaget har tillgång till en bank som känner de lokala förhållandena och som därför kan göra en rättvis lånebedömning.
* Att det finns bredband och telefoni, fungerande vägar, kollektivtrafik och mackar.
* Att polisen kommer när man ringer, liksom ambulans och brandkår.
Måndag 4 juni klockan 18 är det alltså dags för nästa seminarium, då på Stifts- och landsbiblioteket i Linköping. Förutom Po Tidholm medverkar också biskop Martin Modéus.
Du är hjärtligt välkommen.