De senaste veckorna har vi haft ute en enkät till ett urval av våra prenumeranter, och i samband med detta har jag fått åtskilliga mail om Corren. Massor, det har bara smattrat i mailboxen. Jag försöker svara på alla som handlar om innehållet i tidningen, personligt och genomtänkt. Det tar ett tag, men det känns viktigt. För att kunna leda den här organisationen måste jag ju vara mottaglig för åsikter, för både ris och ros, från dem som vi hela tiden skriver för, hela tiden tänker på: nämligen ni som läser.
Mediebranschen är en svår bransch. Den befinner sig i en total och obönhörlig strukturförändring. Jag brukar prata om det när jag är ute och träffar läsare. På bara några år har konkurrensen om människors mediekonsumtionstid ökat oerhört dramatiskt. Nu finns i princip all information i hela världen ett klick bort, hela tiden, dygnet runt, var jag än befinner mig. Och det är klart att den utvecklingen får konsekvenser för medieföretagens affärsmodeller och möjlighet att bedriva journalistik.
Men samtidigt blir jag så berörd och glad av det engagemang som finns för Corren. Och aldrig förr har så många läst våra texter, aldrig har vi nått ut som vi gör idag via tidningar, sajter, appar och tv-kanaler. Aldrig förr har det varit så lätt att kommentera och tycka till om det vi gör. Aldrig förr har vi kunnat nå ut med lokala nyheter dygnet runt, alla dagar om året. Aldrig förr har vi varit så transparenta om vår verksamhet. Och aldrig förr har vi jobbat så effektivt och hårt som idag.
Några av mailen jag har fått handlar om varför man måste logga in på Corren.se. Det är en relevant fråga. Svaret är att just strukturomvandlingen innebär att vi måste anpassa oss till ett nytt digitalt medielandskap. På sikt vill vi förfina Corren.se för att bättre fylla användarnas behov, och skapa möjlighet till nya intäkter. Det är gratis att registrera sig, det kommer fortsätta att vara gratis. Och vi loggar aldrig individer, vi ser aldrig vad enskilda användare gör på sajten. Vi säljer aldrig uppgifter vidare. En inloggning är ett förtroende som vi vårdar och värnar.
En annan fråga jag får gäller reklamen i tidningen. Jag ser det såhär: reklamen är visserligen en viktig intäktskälla, men också en självklar del av innehållet med unik information till läsarna om vår lokala marknad. Som läsare kan man vara mer eller mindre intresserad, men min ambition är att journalistiken, reportagen, nyheterna och krönikorna ska vara så angelägna som möjligt för våra läsare. Och varje dag dunsar tidningen ner på hallmattan eller i brevlådan, förhoppningsvis tillsammans med en känsla: känslan av att veta, ha koll, vara informerad. Ibland utmanad, provocerad. Ibland upprymd och glad.
På tal om provocerad: vissa läsare hör av sig och tycker att ledartexterna är provokativa. Jag har full förståelse för att inte alla läsare håller med Correns ledaravdelning. Men Correns ledaravdelning är inte ett politiskt parti, utan har ett opinionsbildande uppdrag. Ledarsidan är helt skild från resten av nyhetsbevakningen. Texterna ska skapa engagemang utifrån den liberala idétraditionen, bidra till den offentliga ideologiska debatten och vara mat för tanken.
Och för den som inte håller med finns ju även andra åsikter i tidningen. Krönikörer, debattartiklar, insändare. Jag ser det som en viktig uppgift för Corren att låta många åsikter komma till tals, att vara generös med repliker och texter som går i polemik med ledarsidan.
Att bedriva verksamhet i ett lokalt mediehus 2015 är inte lätt. Det kräver massor av slit, hårt arbete och uthållighet. Men jag är så ödmjukt tacksam för det engagemang och det förtroende som våra användare, tittare och läsare visar oss varje dag. Från djupet av mitt hjärta: tack.