ÖK Smak och tak
Linköping planerar och bygger för att låta innerstaden växa över ån, till den tidigare undanskymda norra sidan. Nu reser sig nya kvarter med utsikt mot stadens vattenflöde. Här ligger Link Business Center, ritat av stjärnarkitekten Gert Wingård. Restaurangkoncernen Östgöta Kök var med från början och öppnade ÖK Smak&Tak. Takserveringen är öppen sommartid.
Vi går in genom entrén på hörnet mot Stångebro och får ett piggt mottagande och ett fönsterbord. Här ser vi flödet av människor till fots och på cykel. Det är högt i tak och luftigt. Matsalen fylls på efterhand med gäster som kommer två och två, och något större sällskap, kanske från en konferens i huset.
Vi börjar med ett alkoholfritt bubbel, en Rudenstams vita vinbär från odlingarna utanför Huskvarna. Frisk och torr, vilken sällan är fallet med fruktdrycker. Till det ett litet snack, en frasig tartalett med stenbitsrom, rödlök och smetana. En tugga med smak av umami fyller gommen.
Friterade dumplings är ett vegetariskt förrättsalternativ, fylda med bland annat blekselleri och gotländska linser, tillsammans med picklad gulbeta och jordärtsskocka. Aromatiskt och fina rotfruktssmaker. Dumplingens hade nog varit lika bra utan fritering.
Det animaliska förrättsalternativet är en tartar, som numera finns på nästan alla restaurangers menyer med viss variation. Denna får godkänt tack vare ett grovhackat nötinnanlår och lite sting från picklade senapsfrön och espelettemajonnäs.
Animalisk är i högsta grad den ugnsbakade och friterade fläsksidan, som ligger som en stor fiskpinne på tallriken. Här biter man igenom en frasig yta och möter ett saftigt kött och fett som smälter i munnen. Från druvsky kommer sötma. Den picklade endiven ger välbehövlig syra och beska till det. En sträv rioja tar upp det feta och söta väl. Vinlistan är lång och varierad, men bara ett fåtal viner finns på glas. Tyvärr missar man att ta upp dryckesbeställningen inför några serveringar.
Rödingen är bra stekt och mjäll i konsistensen. Den serveras med svartrot och kålrabbi, och även här går de picklade smakerna igen. Dessa smakbrytningar verkar vara ett knep köket tillämpar.
Smak&Taks meny är relativt okomplicerad med ett fåtal smakrika rätter. Man anar en viss effektivitet för att kunna möta gäster som avslutat ett möte i huset eller gäster från intilliggande Scandic City. Inte desto mindre är det även ett avkopplande alternativ för privatpersoner som vill hänga och äta vid ån.
Testad och publicerad av White Guide feb 2024.
Fakta
ÖK Smak & Tak
Brandmannagatan 1, Linköping
Telefon: 010-2659310